Krisande Bengtsfors vill inte ta emot fler migranter: ”Har tagit en alldeles för stor andel”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 17 sep 2019 2019-09-17
E-post 418

Den krisande kommunen Bengtsfors vill inte ta emot fler migranter. De senaste tre åren har Bengtsfors tagit emot 700 migranter, vilket kommunstyrelsen ordförande Stig Bertilsson (M) tycker är tillräckligt.

– Vi har tagit emot så väldigt många i vår lilla kommun under så många år, så vi tycker det är högst rimligt att flyktingar som kommer till Sverige får landa någon annanstans, säger Bertilsson till TV4 Nyheterna.

I somras fick Bertilsson stor uppmärksamhet efter att han skickade ett brev till ett flertal ministrar i regeringen. I brevet larmade Bertilsson för de ökande kostnaderna när ansvaret för migranternas försörjning övergår från staten till kommunerna, och menade att staten lämnar kommunerna i sticket.

Läs även: Sandviken skulle tjäna halv miljard på invandringen – går 67 miljoner back

– Ett tydligt exempel är att staten svarar för etableringsstöd i två år, samtidigt som vi vet att det i snitt tar sju år för en nyanländ att komma i arbete, sade Stig Bertilsson till Expressen.

Stig Bertilsson menar att andra kommuner borde ta ett större ansvar för invandringen.

– Vi kan inte förbjuda nyanlända att komma till Bengtsfors men vi vill skicka signalen att Bengtsfors i förhållande till sin storlek har tagit en alldeles för stor andel och att det bör fördelas jämnare på Sveriges kommuner, säger Bertilsson till Expressen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag