Krisen för KD: 1,9 procent i Sentio

Pressen ökar på partiledaren Ebba Busch Thor. Foto: Pressbild kristdemokraterna.se
  • Fredag 9 okt 2015 2015-10-09
E-post 477

VÄSTERÅS Mitt under Kristdemokraternas riksting i Västerås kan Nyheter Idag/Sentio presentera nya chocksiffror för partiet där de når endast 1,9 procent. Det är det lägsta uppmmätta stödet någonsin för Kristdemokraterna i en Sentio-mätning.

Kristdemokraterna ska under fredagen ta beslut i frågan om Decemberöverenskommelsen och flera medier har rapporterat om en växande opinion i partiet som vill bryta med pakten. Samtidigt har partiledningen först adresserat att de vill fortsätta ingå i överenskommelsen, men senare har partiledaren Busch Thor öppnat för en annan linje.

– Min signal är tydlig, debattera, ge uttryck det du tycker, rösta på det du landat i så att vi kan få ett besked i morgon, sade Ebba Busch Thor tidigare till Aftonbladet.

Behöver agera

Under fredagen kommer Nyheter Idag/Sentio att presentera oktobermätningen för den politiska opinionen i Sverige, men vi kan redan nu avslöja att Kristdemokraterna erhåller sitt lägsta stöd någonsin i en mätning utförd av Sentio. Med endast 1,9 procent stöd av de svarande, når partiet sitt lägsta stöd någonsin i en Sentio-mätning.

Ett sätt att vända trenden för partiet skulle kunna vara att bryta Decemberöverenskommelsen och ta politiskt initiativ för en ny linje i riksdagen. Nyheter Idag har tidigare berättat om gräsrotsengagemang där Kristdemokraterna lovas få stödröster om de bryter Decemberöverenskommelsen.

Senare under fredagen kommer Nyheter Idag presentera hela mätningen från Sentio i sin helhet. Kristdemokraternas förändring från förra månaden, då de fick 2,6 procent, ligger inom den statistiska felmarginalen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag