Kristdemokratiska ungdomsförbundet vill döda DÖ

Sara Skyttedal (KD). Foto: Pressbild
  • Fredag 15 maj 2015 2015-05-15
E-post

HELSINGBORG Ombuden på KDU:s riksmöte har beslutat att förbundet från och med nu ska arbeta för att moderpartiet lämnar decemberöverenskommelsen.

Sedan i torsdags har Kristdemokraternas ungdomsförbunds riksmöte pågått inne i Kubikskolan i Helsingborg. Allt mellan himmel och jord har diskuterats, bland annat om Sverige bör anta en officiell kungahymn och om förbundet bör anamma socialkonservatismen som officiell ideologisk ståndpunkt.

KDU:s medlemmar har även givit den gamla förbundsledningen, med Sara Skyttedal i spetsen, fortsatt förtroende.

En av frågorna som i sociala medier väckt störst uppmärksamhet är frågan om decemberöverenskommelsens vara eller icke vara.

Med enbart fyra röster för, vad som i media ofta kallas DÖ, beslutade Kristdemokratiska ungdomsförbundet att inta en offensiv linje mot överenskommelsen, med målet att även moderpartiet ska byta fot och lämna samarbetet.

– Förbundsstyrelsens linje var måttligt DÖ-motstånd. Linjen kraftigt motstånd vann, skrev förbundsordförande Skyttedal på sitt privata Twitterkonto kort efter att omröstningen avslutats.

Går mot höger

Inför valet av ny partiledare i Kristdemokraterna berättade Nyheter Idag om en svensk kristdemokrati som nu verkar gå mot höger. I och med valet av ny partistyrelse beslutade partiet inte bara att ge kristdemokraternas man i Bryssel, Lars Adaktusson, en plats utan även förre KDU-ledaren Aron Modig valdes in.

Genom det numera uttalade och officiella motståndet mot decemberöverenskommelsen fortsätter stora delar av kristdemokratin arbetet med att göra partiet till ett renodlat höger- och borgerligt parti.

Utvecklingen har dock inte tagits emot lika väl från alla håll, och i början av maj lämnade bland annat advokaten Peter Althin partiet i protest mot nya konservative partiledaren Ebba Busch Thor.

I en debattartikel i Expressen gav Sara Skyttedal en avslutande känga till Althin, samtidigt som hon förklarade på vilka grunder hon själv gått till höger och valt Kristdemokraterna.

– Till skillnad från Peter Althin är jag stolt över att Kristdemokraterna vill bekämpa både brottsligheten och förespråka rättvisa straff och fler poliser. Det var därför jag som 16 år gammal förortstjej gick med i partiet, skrev Sara i artikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag