Kristen hbtq-förening vill ha könsneutrala psalmer

Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 28 okt 2020 2020-10-28
E-post

Just nu pågår arbetet med en ny psalmbok, och den kristna hbtq-föreningen Ekho vill se ett mer inkluderande och könsneutralt språk i den nya psalmboken, rapporterar SVT.

– För oss är det väldigt viktigt med ett inkluderande språk när man beskriver gud. Att försöka använda ”Gud” och ”Du” som pronomen istället för ”Fader” och ”Han”, säger Johanna Wikberg, präst och ordförande i Ekho, till SVT.

Läs även: Greta Thunberg utsedd till Jesus efterträdare av Svenska kyrkan

Wikberg säger till SVT att det handlar om att ”alla ska känna sig delaktiga i gudstjänsten och känna: det här språket är relevant för mig och hur jag ser på gud”. Att ändra i texten på psalmerna är emellertid inte aktuellt.

– Nja, jag vet inte om det är möjligt av upphovsskäl. Målet är ju inte att stryka alla ”han” och alla ”herre”. Utan att visa på andra alternativ, säger Wikberg till SVT.

Den som vill se könsneutrala psalmer i den nya psalmboken kan komma att få möjlighet att bidra med egna psalmer för antagning i boken, enligt kyrkomusikern Henrik Tobin, som är koordinator och musikaliskt sakkunnig för den förstudie som ska ligga till grund för projektet.

– Vi ser framför oss att vem som helst ska kunna skicka in sin egen psalm i en digital insamling, säger Tobin till SVT.

Läs även: Svenska kyrkan ändrar på Guds son: Kallar Jesus för ”hen”

Läs även: Ny rapport: Därför lämnar rekordmånga Svenska kyrkan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag