Kristen ukrainska tjänade för lite – utvisas

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 25 okt 2018 2018-10-25
E-post 1207

GÖTEBORG Efter 17 år i Sverige utvisas nu ukrainskan Tanya Yurchenko – trots att hon har haft en heltidsanställning här, rapporterar tidningen Dagen. Skälet är att hon tjänade för lite pengar 2011.

Tanya Yurchenko kom till Sverige 2001 och har sedan 2010 jobbat för en stiftelse som driver kristen skolverksamhet i Göteborg. Men nu är hon inte längre välkommen att stanna i landet. Anledningen är att hon tjänade för lite pengar 2011, och därför får hon inte förlängt arbetstillstånd.

– 2010 fick jag en ferieanställning som är vanlig i Sverige. Man börjar jobba timmar och sedan blir det mer när arbetsgivaren ser att man fungerar i verksamheten. Så var det för mig. Sedan 2012 har jag varit heltidsanställd som förskolepedagog, säger hon till Dagen.

Hon har överklagat beslutet till högsta instans men fått nej. I onsdags åkte hon därför tillbaka till sitt hemland. Hon hoppas kunna söka arbetstillstånd på nytt där.

Tanya Yurchenko är kristen och tycker att hennes församling i Sverige har blivit som en familj för henne.

– I Ukraina har jag ingenting. Jag har levt större delen av mitt vuxna liv här. Jag har byggt relationer med många människor. Några av dem har blivit nära vänner, en del av min familj, säger hon.

Hennes arbetsgivare Johannes Lyche tycker att det är ett slöseri med resurser att Sverige inte tar vara på den arbetskraft vi faktiskt behöver.

– Både skolan och föräldrarna är fantastiskt nöjda med Tanya. Hon har gett så mycket av sitt liv och sina krafter på detta. Att hon får det här tillbaka, det är förfärligt, säger han.

Läs även: Migrationsverket stoppar utvisningen av Denis

Bli PLUS-medlem så stöder du Nyheter Idags journalistik och får massor av extraläsning. Bara 69 kronor i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag