Kristersson sågar Andersson: ”Gör partipolitiskt spel av säkerhetspolitiken”

Foto: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Lördag 4 jun 2022 2022-06-04
E-post

SVERIGE Om justitieminister Morgan Johansson avsätts av Sveriges riksdag kommer hela regeringen att avgå. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson tidigare i veckan. I så fall vore det helt självförvållat från statsministerns sida, menar M-ledaren Ulf Kristersson. ”Andersson gör partipolitiskt spel av säkerhetspolitiken”, skriver han på Facebook.

Kristersson fortsätter inlägget med att rabbla upp statistik över den kriminella utvecklingen i landet. Däribland att det hittills i år har skjutits ihjäl 31 personer – vilket nästan är dubbelt så många som vid samma tid i fjol.

M-ledaren lägger en stor del av skulden på Morgan Johansson.

”Justitieminister Morgan Johansson är det enskilt största hindret för att Sverige ska kunna vända den här utvecklingen, och få ordning på i Sverige. Han skyller ifrån sig och han ljuger. Gång på gång. I veckan prickades han av ett enigt KU inklusive de socialdemokratiska ledamöterna, för att ha farit med osanning”, skriver Kristersson.

Moderaternas partiledare anklagar sedan statsminister Magdalena Andersson för att göra ett politiskt spel av Sveriges Nato-ansökan genom att hota med regeringskris och använda säkerhetspolitiken som argument till varför oppositionen inte borde avsätta justitieministern.

Läs även: ”Riskerar Sveriges säkerhetspolitiska intressen”

”Morgan Johansson har naturligtvis ingenting att göra med Sveriges Nato-ansökan. Men Magdalena Andersson vill helt enkelt att oppositionens kritik av regeringens kriminalpolitik ska få säkerhetspolitiska konsekvenser. Om Sveriges säkerhet verkligen är det viktigaste för Magdalena Andersson, varför är hon då beredd att skapa regeringskris för att rädda sin undermåliga minister?”

Under torsdagen meddelade SD att man väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. Därefter har M, KD och L meddelat att man stödjer misstroendet, vilket gör att allt verkar hänga på den politiska vilden Amineh Kakabaveh ifall Johansson får lämna eller inte.

Riksdagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson kommer att gå av stapeln på tisdag.

Läs även: Kakabaveh hotar fälla Johansson (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag