Kristersson tappar förtroende – Åkesson och Busch ikapp

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 17 aug 2022 2022-08-17
E-post

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som även är oppositionens statsministerkandidat, tappar två procentenheter i den senaste mätningen av partiledarnas förtroende från Aftobladet/Demoskop. Kristerssons tapp innebär att både Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) är i kapp Kristersson med lika högt förtroende som M-ledaren.

Ulf Kristersson säger emellertid till Aftonbladet att den enda mätning han bryr sig om är det resultat som kommer presenteras efter valdagen,.

– Jag bryr mig inte nämnvärt om varken mätningar där allting går lysande och mätningar som går sämre för då skulle man inte hinna med något annat än att kolla på mätningar, utan nu är det valdagen som gäller, säger Kristersson till Aftonbladet.

Demoskops vd Karin Nelson säger till Aftonbladet att Moderaternas agerande under den misslyckade missförtroendeomröstningen mot Morgan Johansson i början av sommaren kan ligga M-ledaren i fatet.

– Som oppositionsledare kanske det inte var så bra för Ulf Kristersson när han framträdde tillsammans med Magdalena Andersson för att sedan hänga på en misstroendeomröstning mot henne. Det kan ligga honom i fatet, säger Nelson.

Läs även: Morgan Johansson klarade sig med en rösts marginal

Statsminister Magdalena Andersson (S) tappar två procentenheter, men har fortsatt högst förtroende i mätningen. Samtidigt har de partiledarna som stödjer Kristersson som statsminister alla högre förtroende än de rödgröna partiledarna.

Enligt Nelson är förklaringen att de blågula väljarna stödjer varandras partiledare i högre utsträckning än de rödgröna väljarna.

– Det är den främsta förklaringen till de höga siffrorna. SD:s väljare höjer upp de andra partiledarnas siffror, det ser man även för Johan Pehrson och Liberalerna, eftersom de nu valt sida tydligt, säger Nelson.

Aftonbladet demoskops förtroendemätning i augusti

Förra mätningens resultat inom parentes.

Magdalena Andersson (S): 53 (52)

Jimmie Åkesson (SD): 40 (40)

Ebba Busch (KD): 40 (40)

Ulf Kristersson (M): 40 (42)

Johan Pehrson (L): 31 (29)

Nooshi Dadgostar (V): 29 (27)

Annie Lööf (C): 26 (24)

Märta Stenevi (MP): 14 (12)

Per Bolund (MP): 13 (12)

Läs även: Förtroendet för Kristersson faller i Novus

Läs även: Noll procents förtroende för MP-politik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag