Kristersson vill se nya reaktorer i Ringhals: ”R5 och R6”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 22 jun 2023 2023-06-22
E-post

På snart 40 år har det inte byggts ny kärnkraft i Sverige. Men det ska det strax bli ändring på, om man får tro statsminister Ulf Kristersson. Enligt honom råder det inga tvivel om att byggandet av nya reaktorer ska påbörjas under mandatperioden.
– Det är alldeles uppenbart att det vi pratar om nu omedelbart, är ju två nya. I praktiken är det väl R5 och R6, säger Kristersson till Expressen.

Med ”R5 och R6” menar statsministern vad som skulle bli den femte och sjätte reaktorn i Ringhals. Det rör sig då om två traditionella reaktorer av fullskalig modell.

– Det skulle jag se framför mig, utan att jag har fattat några sådana beslut, säger Kristersson.

Läs även: Därför vill SD återstarta Ringhals 1: ”Finns ingen annan åtgärd som kan få så mycket effekt”

Det exakta antalet nya reaktorer som ska byggas under mandatperioden är svårt att fastslå, menar statsministern. Därtill öppnar han för Små modulära reaktorer, SMR, som dessutom kan byggas på ställen där det i nuläget inte finns någon kärnkraft.

Han säger att det just nu pågår diskussioner med ”flera intressenter”.

– Jag tror att en fördubbling av kärnkraften är en bra tumregel om man tänker på att vi ska fördubbla elproduktionen.

Tidigare har Sverigedemokraterna propagerat för att Sverige bör återstarta Ringhals 1. Men nyligen gick energiminister Ebba Busch ut och sade att det inte blir någon återstart.

Läs mer: Busch: Ingen återstart av Ringhals

Samtidigt har regeringen fått kritik från bland annat SD-håll för beslutet att godkänna två havsbaserade vindkraftsparker på västkusten. I intervjun med Expressen öppnar Kristersson upp för fler sådana parker.

– Det finns mer potential. Det är inte problemfritt och det är många avvägningar som måste göras. Men det finns utrymme för mer havsvindkraft i Sverige, säger statsministern.

Läs även: Hård kritik mot regeringens vindkraft: ”Helt befängt”

Läs även: Försvarsmakten säger nej till vindkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag