Kristerssons nya besked om att förhandla med SD: ”Självklart”

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 2 apr 2019 2019-04-02
E-post 1955

SVERIGE I TV4:s Nyhetsmorgon fick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson svara på om hans parti har blivit eller kommer att bli mer konservativt framöver. Svaret blev i båda fallen nej. Samtidigt sade han sig ”självklart” kunna förhandla och diskutera med Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson gästade Nyhetsmorgon efter måndagens besked om att man tillsätter en arbetsgrupp för att ta fram Moderaternas nya idéprogram. Huvudsekreterare för gruppen blir Alice Teodorescu, tidigare politisk redaktör på Göteborgs-Posten.

Programledarna frågade Kristersson om valet av Teodorescu är ett led i att föra partiet i en mer konservativ riktning. Svaret från M-ledaren blev nej, samtidigt som han påpekade att partiet har en hundra år lång tradition av konservatism.

Programledarna frågade senare på nytt om Moderaterna kommer att bli mer konservativt i ett längre perspektiv.

– Nej, det tycker jag inte, svarade Kristersson då.

– Men är Moderaterna mer konservativt under ditt ledarskap jämfört med Reinfeldt, till exempel? frågade programledaren.

– Nej, jag tror vi är väldigt mycket sprungna ur samma grundtradition. Sedan tror jag att varje tid ställer lite olika frågor. Idag pratar vi ju väldigt mycket mer om statens grundläggande kärnfunktioner, för att det är de som inte funkar, sade partiledaren.

– Förr i tiden när det var självklart att vi hade ett starkt försvar, självklart att polisen kom när man ringde efter dem, då pratade vi mycket mindre om det för det var inget stort problem. Idag är det Sveriges största problem. Integrationen är ett av Sveriges största problem – då måste man prata om de sakerna också.

Kristersson fick även frågor om förhållningssättet till Sverigedemokraterna och om man kan tänka sig att förhandla och diskutera med SD.

– Självklart, självklart, svarade partiledaren.

– Jag har aldrig tyckt att man ska avstå från att driva sin politik om man kan få igenom den. Däremot bildar jag inga nya block i svensk politik, jag bildar inga nya regeringsalternativ.

Lyssna: Nyheter Idag-podden: ”Nu ska C driva sin stollighets-migrationspolitik genom S”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag