Kristna rådet vill förbjuda koranbränning –accepterar att bibeln bränns

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 4 jul 2023 2023-07-04
E-post

Sveriges kristna råd, en organisation som samlar kristna samfund i landet, vill att koranbränning ska räknas som hatbrott och förbjudas. Däremot accepterar man att bibeln bränns.

– Det går inte att jämföra. Jag tror inte att det skulle bli lika laddat, säger SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin till TT.

Sveriges kristna råd, en organisation som samlar kristna samfund i landet, vill att koranbränning ska räknas som hatbrott och hets mot folkgrupp, rapporterar TT.

– När det sker i samband med den muslimska högtiden eid utanför den stora moskén känner vi att man passerat en viktig gräns, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare, SKR, till TT.

Camnerin säger att man inte vill se en grundlagsändring, utan menar att nuvarande lagstiftning är tillräcklig.

– Nej, men man måste titta på den lagstiftning som finns och när en handling går över till hatbrott och hets mot folkgrupp, säger hon till TT.

Något krav på att förbjuda bränning av bibeln ställs emellertid inte.

– Det går inte att jämföra. Jag tror inte att det skulle bli lika laddat.

TT: Många skulle nog anse att det är lika laddat?

– Ja, men man måste titta specifikt på typen av beteende. Att bränna koranen efter fredagsbönen utanför en moské är så tydligt riktat mot en religiös grupp.

TT: Men om någon bränner en bibel under en känslig religiös helg?

– Jag tror ändå inte det är lika laddat. Visst, det kan vara det och situationen kan förändras, säger Sofia Camnerin.

Enligt Camnerin vill Sveriges kristna råd ”tydligt visa solidaritet med den muslimska gemenskapen”. Detta sedan den Islamiska samarbetsorganisationen, OIC, fördömt koranbränningar.

– Nu när hela samhället är involverat och EU, UD samt 57 muslimska länder anser att man passerat en gräns, är det dags att pröva frågan rättsligt. Vi vill tydligt visa solidaritet med den muslimska gemenskapen. Vi behöver inte religionsmotsättningar nu, säger Sofia Camnerin till TT.

Åke Bonnier, biskop i Skara stift och talesperson för ärkebiskop Martin Modéus under hans semester, fördömer även han koranbränningarna. Bonnier vill dock se ett förbud mot att bränna alla religiösa skrifter, inklusive bibeln.

– Man borde utreda om ett förbud mot att bränna eller skända alla typer av heliga skrifter är möjligt, säger Bonnier till TT.

Bonnier menar att yttrandefrihet och religionsfrihet inte handlar om ”att trampa på människors innersta känsla av helighet”.

Tidigare har även påve Franciskus fördömt koranbränningar.

– Jag är upprörd och känner avsky inför den här typen av handlingar. Varje bok som anses helig måste respekteras av respekt för de människor som tror på den, säger han enligt SVT.

Läs även: Westerholm sågar UD: ”Kan liknas vid övergrepp i rättssak”

Läs även: UD fördömer koranbränningar: ”Kränkande för muslimer”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag