UD fördömer koranbränningar: ”Kränkande för muslimer”

Bild: European Peoples Party - Members of the Presidency/CC BY 2.0/Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 3 jul 2023 2023-07-03
E-post

UD fördömer koranbränningar som ”islamofobiska handlingar” i ett uttalande på söndagen. Uttalandet kommer efter kritik från den islamiska samarbetsorganisationen, som vill ha ett internationellt förbud mot koranbränningar. Men regeringens hållning i frågan sågas på Twitter.

Utrikesdepartementet fördömer koranbränningar som ”islamofobiska handlingar” vilka kan vara ”kränkande för muslimer” i ett uttalande till medier på söndagen.

Enligt UD är brännandet av koranen ”en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation” som är ”uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans”, vilket inte har ”någon plats i Sverige eller i Europa”.

UD:s uttalande kommer efter att den Islamiska samarbetsorganisationen, OIC, på söndagen uppmanat sina 57 medlemsländer att agera mot skändningar av koranen.

OIC kräver även att regeringar över världen att vidta åtgärder för att skydda koranen, och kräver internationella lagar för att förhindra vad de menar är hatbrott mot religioner.

Utrikesdepartementets uttalande

Vi har noterat uttalandet från Islamiska samarbetsorganisationen.

Sveriges regering förstår till fullo att de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer. Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter.

Brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, är en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation. Uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa.

Sverige har en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet.

Sveriges regering finner det djupt beklagligt att extremister och provokatörer söker så split mellan muslimer och icke-muslimer.

På söndagen meddelade den iranska regimen att landet inte kommer skicka sin nya ambassadör Hojatullah Faghani till Sverige på grund av onsdagens koranbränning i Stockholm.

”Även om administrativa förfaranden för att utse en ny ambassadör till Sverige har avslutats har processen att skicka ut den (ambassadören) skjutits upp på grund av att den svenska regeringen har utfärdat ett tillstånd att vanhelga den heliga Koranen”, skrev utrikesministern Hossein Amirabdollahian i ett inlägg på Twitter på söndagen.

Statsminister Ulf Kristersson har tidigare sagt att koranbränningar visserligen är lagliga men därför inte lämpliga på en pressträff i Almedalen på onsdagen.

– Bara för att det är lagligt tycker inte jag att det är lämpligt, sade Kristersson.

Utrikesdepartementet och utrikesminister Tobias Billström får hård kritik på Twitter för uttalandet.


UD får emellertid även stöd av Aftonbladets Anders Lindberg, som menar att ”det handlar om islamofobi, ingenting annat.”

Läs även: Nu får islamkritikern Salwan Momika tillstånd för koranbränning: ”Vakna Sverige”

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag