”Kristus” på registreringsskylt fick nej – anses stötande

Foto: Flickr
  • Torsdag 10 jan 2019 2019-01-10
E-post 53

SVERIGE En man som ville ha ”Kristus” som registreringsskylt fick nej med motiveringen att det kan anses stötande. Enligt Transportstyrelsen nobbar man alla förslag som har med religion att göra.

Det är Göteborg Direkt som rapporterar att göteborgaren Cesar Kisangani Makombe ville ha ”Kristus” på sin registreringsskylt men fick avslag från Transportstyrelsen. ”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande”, skrev myndigheten i sitt beslut.

– Alla västerländska länder säger att de är kristna. I Sverige finns många kyrkor och vi har till och med korset i flaggan. Men när du vill visa att du är kristen så säger de nej för att det är stötande. Det fattade jag inte, säger Cesar Kisangani Makombe till Göteborg Direkt.

Enligt Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, är det kopplingen till religion som är problematisk.

– Vi nekar alla ord som vi bedömer kan väcka anstöt. Bland annat säger vi nej till allt som har religiös anspelning oavsett vilken anspelning det är. Det är ett konsekvent ställningstagande från vår sida, säger Mikael Andersson till TT.

Cesar Kisangani Makombe försökte även med ”Jesus” som registreringsskylt, men det alternativet var redan spärrat. På Transportstyrelsens e-tjänst är nu även ”Kristus” spärrad, liksom ”Gud” och andra ord på samma tema.

Transportstyrelsens beslut går inte att överklaga.

– Som kristen ska man inte heller kriga med de som bestämmer i landet, istället måste vi be för dem, säger Cesar Kisangani Makombe.

Läs även: Ringde i kyrkklockor mot Gür – nu fastar domprosten för afghaner som ska utvisas

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag