Ringde i kyrkklockor mot Gür – nu fastar domprosten för afghaner som ska utvisas

Domprost Mats Hermansson. Foto: Per Pettersson (CC BY 2.0)
  • Måndag 7 jan 2019 2019-01-07
E-post 3220

VISBY Domprost Mats Hermansson väckte debatt i somras när han använde kyrkklockor för att tysta ett seminarium arrangerat av Thomas Gür. Nu flyttar han in i domkyrkan och ska fasta i en vecka i protest mot att afghaner utvisas till sitt hemland.

Det var under Almedalsveckan i somras som den borgerlige debattören Thomas Gür höll ett så kallat pop-up-seminarium om integration utanför domkyrkan i Visby. Seminariet fick ett abrupt slut när domprosten Mats Hermansson ringde i kyrkans klockor och varnade för ”fara å färde”.

– Jag hörde någonting om invandrare och något om för låga straff. Det är samma sak som jag har hört när nazisterna haft möte; det är mycket kring det som det handlar om, förklarade Hermansson senare.

Han medgav också att han hade fattat ett förhastat beslut och bad om ursäkt till Gür när han förstod att denne inte var nazist.

Läs mer: Domprosten om klockringningen: ”Det kan vara nazister”

Nu uppmärksammas domprosten på nytt. Under veckan ska han nämligen flytta in i domkyrkan och fasta för att manifestera sitt stöd till de som utvisas ur Sverige till Afghanistan. Det rapporterar Hela Gotland som kallar afghanerna för flyktingar trots att de alltså inte anses ha skyddsbehov.

Hermansson menar att afghanerna måste få stanna i Sverige.

– För att det här är unga människor som varit här i flera år, som skaffat sig vänner och drömmar om framtiden. Har man varit här så länge, på grund av att Sverige inte hunnit med rent byråkratiskt, då måste man få stanna. Speciellt med tanke på att landet man skickar tillbaka dem till är det mest krigsdrabbade i hela världen, säger han till Hela Gotland.

På söndagen inledde Hermansson sin veckolånga aktion där han främst ska leva på te. Under tiden hoppas han att folk kommer och besöker honom i kyrkan.

– Jag ser fram emot att människor kommer hit och delar med sig av sina berättelser. Jag vet också att det kommer att komma afghanska ungdomar hit under veckan, säger han.

Läs även: Afghan våldtog kvinna på konsert – slipper utvisning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag