Kritik mot säkerheten kring Andersson (S): ”Väldigt allvarligt”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 9 jan 2022 2022-01-09
E-post 432

NCKA Uppgiften att en illegal migrant från Nicaragua frihetsberövats av polis när hon städade i statsminister Magdalena Anderssons privatbostad väcker kritik mot säkerhetskontrollen kring statsministern.

Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, har själv jobbat på Regeringskansliet tidigare, och säger till Svenska Dagbladet att uppgifterna är anmärkningsvärda.

– Det här är väldigt allvarligt. Man undrar hur Regeringskansliets säkerhetskontroll fungerar, säger Lemne till SvD.

Läs även: Illegal migrant omhändertogs hos Magdalena Andersson (S)

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo, säger till SvD att det inte ingår i deras uppdrag att kontrollera personer som arbetar hos deras skyddspersoner.

– Generellt är vår uppgift att göra hotbildsbedömningar och dimensionera skyddet efter den bedömning som vi har gjort. Men när det gäller människor som jobbar hos våra skyddspersoner så är det inte vårt uppdrag att kontrollera dessa personer, säger hon, och hänvisar till lagstiftningen.

– Det är lagstiftningen som vi rättar oss efter. Vårt uppdrag är att tillse skyddet runt våra skyddspersoner, det så kallade närskyddet.

På Twitter reagerar flera på denna brist i säkerhetsrutinerna.

Läs även: Andersson (S) om städgate: ”Visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag