Kritiken mot kulturministern växer – ”Tolererar inte att pojkar och män får hjälp”

Alice Bah Kuhnke. Foto: Wikipedia
  • Lördag 4 okt 2014 2014-10-04
E-post

STOCKHOLM Nu växer kritiken mot demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke för hennes tidigare roll som generaldirektör på Ungdomsstyrelsen. Nu är det en ett år gammal historia om jämställdhet som sprids på bland annat facebook.

Tidigare idag kunde Nyheter Idag berätta om sverigedemokraten Henrik Vinges kritik mot kulturminister Alice Bah Kuhnke för hennes agerande som generaldirektör på Ungdomsstyrelsen. Nu rasar även kritik i sociala medier för ett helt annat ärende från Bah Kuhnkes tid som generaldirektör för myndigheten. Nu handlar det om jämställdhet.

För knappt ett år sedan var föreningen ”Glöm aldrig Pela & Fadime” tvungna att ändra sina stadgar på grund av direktiv från Ungdomsstyrelsen. Ändringen var så pass viktig att de var tvungna att kalla till extra årsmöte för att kunna uppfylla krav om bidrag. Anledningen bottnade i att föreningen inte gjorde skillnad på män och kvinnor som sökte stöd, något som ej var förenligt med myndighetens krav att exkludera män.

–  Nu bjuder vi in er till extra årsmöte för att revidera de nya stadgarna, från könsneutrala till fokus på kvinnor som målgrupp (vilka är i absolut majoritet av GAPFs målgrupp av utsatta, trots att vi även stödjer utsatta killar och män). Detta måste vi göra för att fylla Ungdomsstyrelsens kriterier för att bli beviljade organisationsbidrag för kvinnors organisering, som vi har fått de senaste tre åren, skrev föreningen Glöm aldrig Pela & Fadime i sin kallelse.

”Tolererar inte att pojkar och män får hjälp”

Kritiken mot stadgeändringen som föreningen var tvungna att ändra för att inte mista bidraget från myndigheten där Bah Kuhnke var generaldirektör och ytterst ansvarig lät inte vänta på sig. Bloggen ”Jämställdhetsfeministern” tog upp ämnet i ett mycket kritiskt blogginlägg som nu blivit aktuellt igen i sociala medier.

– Ja vi svenskar ska verkligen vara glada och stolta för att vi har duktiga och kloka feminister som Maria Arnholm och Alice Bah Kuhnke, som inte tolererar att skattepengar används för att hjälpa pojkar och män som drabbas av hedersvåld. Endast flickor och kvinnor ska få hjälp. Så att det blir jämställt, skrev ”Jämställdhetsfeministern” för mindre än ett år sedan på sin blogg.

Men det var fler som uppmärksammade kraven på stadgeändring från Ungdomsstyrelsen. Bloggaren ”Khimza Bremer” uppger sig vara småbarnsförälder och boende på Södermalm och beskriver sig själv som en person som börjat närma sig liberalismen allt mer från ett vänsterhåll. I ett blogginlägg från november förra året uttrycktes det skarp kritik mot bland annat Bah Kuhnke. Även detta inlägg får nu spridning på bland annat Facebook.

– Man kan tolka detta som att även om den svenska feminismen motarbetar alla försök att bekämpa hedersförtrycket och hjälpa dessa barn och ungdomar, så kan man gå med på ett visst stöd så länge man bara hjälper flickor, står att läsa i bloggposten.

Nyheter Idag har försökt nå Bah Kuhnke för en kommentar under helgen. Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar på måndag för att få en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag