Åkessons högra hand rasar om Bah Kuhnke – ”Ett demokratiskt haveri”

  • Lördag 4 okt 2014 2014-10-04
E-post

STOCKHOLM Jimmie Åkessons nya pressekreterare Henrik Vinge rasar mot att Alice Bah Kuhnke är ny demokrati- och kulturminister. – Hon lämnar bakom sig en genomkorrupt myndighet, att utse henne till demokratiminister är snudd på farsartat, säger Vinge till Nyheter Idag.

Sveriges nya demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke kommer närmast från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tidigare känt som Ungdomsstyrelsen, där hon arbetat i rollen som generaldirektör. Nu möter Kuhnke hård kritik från sverigedemokraten Henrik Vinge som både är Jimmie Åkessons pressekreterare men även utmanar Gustav Kasselstrand i rollen som SDU-ordförande.

Blivit nekade stöd flera gånger

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, har flera gånger sökt ekonomiskt stöd från dåvarande Ungdomsstyrelsen men blivit nekade varje gång. Detta har tidigare väckt stor kritik och SDU arrangerade en demonstration mot myndigheten på Medborgarplatsen i Stockholm. Den gången var Nyheter Idag på plats och filmade när tårtkvinnan gjorde ett utfall mot SDU med en megafon.

Men det är inte bara SDU själva som uttryckt kritik mot Ungdomsstyrelsens agerande. I en ledare i tidningen Dagens Nyheter, signerad Susanna Birgersson, tar hon upp myndighetens ovilja att bevilja SDU de bidrag som andra ungdomsförbund får, trots ansökningar tre år i rad.

– Politiska ungdomsförbund är en del av det demokratiska systemet. Ungdomsstyrelsens krumbuktande är ovärdigt svensk myndighetsutövning, avslutade Birgersson ledarartikeln i Dagens Nyheter.

”Snudd på farsartat”

Vinge företräder även SDU som jurist och har överklagat Ungdomsstyrelsens avslag på deras bidragsansökningar. Det står än idag oklart om SDU kommer få något bidrag och Vinge är mycket kritisk till hur hela ärendet hanterats.

– Sist avslog de på grund av att vi hade skrivit namnet på lokalavdelningar på försättsbladet istället för i första paragrafen. Sen visade det sig att SSU gjort precis likadant, men fått utbetalt ändå, förklarar Vinge för Nyheter Idag.

– Det har ingen betydelse var namnet står, det har domstolen slagit fast i efterhand, konstaterar Vinge vidare.

När den nya rödgröna regeringen offentliggjorde de nya ministrarna stod det klart att Bah Kuhnke går från rollen som generaldirektör på den kritiserade Ungdomsstyrelsen till att istället bli demokrati- och kulturminister. Detta väcker starka känslor hos Henrik Vinge som är högst angelägen om att SDU ska kunna ta del av samma bidrag som övriga ungdomsförbund har rätt till.

– Jag tycker det är olustig utveckling. Bakom sig lämnar hon en genomkorrumperad myndighet som konsekvent missköter sitt demokratiska uppdrag och vars beslutsprocesser signalerar en fundamental oförståelse för helt avgörande, rättstatsgrundande principer. Att utse den som är ansvarig för det demokratiska haveriet till ”demokratiminister” är snudd på farsartat, avslutar Vinge.

Nyheter Idag har försökt att komma i kontakt med Bah Kuhnke utan resultat. Vi ska göra nya ansträngningar efter helgen för att försöka få ett bemötande av Vinges kritik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag