Kritiken mot Pride Järva: ”De behöver få behandling på sjukhus istället för att komma hit”

Regnbågsflaggan vajar. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 29 jul 2016 2016-07-29
E-post 447

STOCKHOLM Det alternativa pridetåget som går genom ett antal förorter i Järvaområdet möter hård kritik, både från motdemonstranter men även från boende. – Jag vet inte varför de kommer hit och pratar om att kvinnor kan gifta sig med kvinnor och män med män. Jag tycker inte om det, säger en boende i Tensta till Nyheter Idag.

Pride Järva arrangerades för första gången 2015 av Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för SD-publikationen Samtiden, och numera skribent på Avpixlat. Den gången lockade tåget ett 20-tal deltagare, en siffra som dubblerades i år. Årets parad åtföljdes även av en klick motdemonstranter, 20–30 till antalet.

– Det här är arrangerat av ett rasistiskt parti och syftet är sprida idén att muslimer är fiender till homosexuella, och det är inte sant. Jag har bott i Tensta sedan barnsben och aldrig haft några problem, berättar en kvinnlig motdemonstrant som identifierar sig som queer.

Motdemonstranterna skanderade fraser som “Inga rasister på våra gator” och riktade främst sin vrede mot Sverigedemokraterna, men även Alliansen och svenska staten målades ut som homofober i de olika ramsor som ropades.

– Jag tror nog att Fredrik Reinfeldt och Jimmie Åkesson samarbetade en hel del, hördes en av motdemonstranterna säga.

Prideparaden kunde i övrigt genomföras utan störningar. Många poliser var inkallade, även om Stockholmspolisen väljer att inte gå ut med det exakta antalet. Tåget åtföljdes av ett 20-tal poliser till fots som led i värmen, och motorcykelpoliser och piketbussar fanns alltid i närheten.

Säkerheten var en fråga som aktualiserades i och med att den kände högerdebattören och gayikonen Milo Yiannopoulos var tvungen att avboka sitt deltagande med hänvisning till säkerhetsrisken. Detta avfärdas dock av Jan Sjunnesson.

– Det handlade egentligen om att paraden sammanföll med Demokraternas kongress i USA. Milos chef [på nyhetssajten Breitbart] mejlade mig och sade att Milo skulle få sparken om han valde att åka till Sverige istället, säger han.

De boende i området verkade mer överraskade än fientliga, men det fanns kritiska röster.

– Jag vet inte varför de kommer hit och pratar om att kvinnor kan gifta sig med kvinnor och män med män. Jag tycker inte om det. Jag är muslim, men det är inte tillåtet inom kristendomen heller. De här personerna är sjuka. De behöver få behandling på sjukhus istället för att komma hit, berättar en boende i Tensta för Nyheter Idag.

Jan Sjunnesson berättar att han är nöjd med arrangemanget, och att han hoppas kunna kliva ned som arrangör i framtiden så att Pride Järva inte längre skall behöva associeras med Sverigedemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag