Kritikstorm mot Amnesty – anklagar Ukraina för krigsförbrytelser

Bild: Ministry of Defense of Ukraine/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 5 aug 2022 2022-08-05
E-post 241

På torsdagen släppte Amnesty International en rapport som anklagar Ukraina för krigsförbrytelser i samband med Rysslands invasion av landet. Rapporten får kraftig kritik från många håll och kanter, däribland av Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.
– Det finns ingen omständighet, inte ens en hypotetisk sådan, som berättigar en rysk attack mot Ukraina, säger Zelenskyj.

I ett pressmeddelande om rapporten skriver Amnesty att den ukrainska militären har förpassat militära baser och vapensystem till befolkade bostadsområden. Något som har gjort att civila hamnat i skottgluggen.

Människorättsorganisationen skriver att dess utredare, efter att ha tillbringat flera veckor i Ukraina mellan april och juli, har upptäckt ett mönster som visar på ukrainska krigsförbrytelser.

– Vi har dokumenterat ett mönster som visar att ukrainska styrkor utsätter civila för fara och bryter mot krigets lagar när de verkar i befolkade områden. Att den ukrainska militären befinner sig i en försvarsställning undantar den inte från skyldigheten att respektera krigets lagar, säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty.

”Överträdelserna rättfärdigar på inget sätt Rysslands urskillningslösa attacker, som har dödat och skadat otaliga civila”, står det också i Amnestys pressmeddelande.

Får häftig kritik

Rapporten tas inte väl emot av Ukraina. I ett tal under gårdagskvällen riktar landets president Volodomyr Zelenskyj kraftig kritik mot Amnesty. Han menar att organisationen skiftar fokus från förövare till offer.

– Det finns ingen omständighet, inte ens en hypotetisk sådan, som berättigar en rysk attack mot Ukraina, säger han i talet enligt Daily Mail.

Han fortsätter:

– Om någon gör en rapport i vilken offret och förövaren på något sätt anses likvärdiga, så kan detta inte tolereras.

Amnesty får även kritik från annat håll. Folkrättsexperten Ove Bring anser att organisationens invändningar om var landet placerar sina styrkor är överdrivna.

– Om man försvarar sitt eget land så är man hänvisad till att göra detta från de platser som är aktuella, det är inte säkert att det är fält och skogar där det inte finns några civila, säger han till Expressen.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) skriver att han skäms över att han en gång i tiden gått med i Amnesty.

Även den moderate riksdagsmannen Jan Ericson är kritisk.

Amnesty påstår å sin sida att ukrainska styrkor har valt att vistas i bostadsområden trots att det funnits alternativ att slå läger i närliggande skogsområden. Man menar dessutom att militären inte har gjort sitt för att skydda civila från skottelden.

”I de fall som har dokumenterats har Amnesty International ingen kännedom om ifall ukrainsk militär som har lokaliserat sig i civila byggnader i bostadsområden uppmanade eller assisterade civila att evakuera närliggande byggnader”, skriver Amnesty.

Läs även: Vidriga videon: Ukrainsk krigsfånge kastreras

Läs även: Ukraina hotar att döda ryska krigsfångar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag