Kritiska vithetsstudier blir kurs på svenskt universitet

Foto: Victor Björkund (CC BY 2.0)
  • Fredag 24 sep 2021 2021-09-24
E-post

STOCKHOLM Stockholms universitet blir nu först i Sverige med att ha en grundkurs i kritiska vithetsstudier, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det har varit jättesvårt att få forskningsmedel för den här typen av arbeten. Det här är ett forskningsfält som institutionaliserades redan på 1990-talet i den anglosaxiska världen, och det är sällan vi ser sådan eftersläpning i Sverige när det gäller nya teoretiska perspektiv, säger Jeff Werner, professor i konstvetenskap och ansvarig för kursen, till SvD.

Syftet med kursen är att studera ”vit hegemoni”.

– Det handlar om att granska fenomenet vithet och hur människor pekas ut som vita eller icke-vita. Det handlar om vithet som maktordning, men det handlar också om vithetens symbolik i film, bildkonst eller litteratur, säger Jeff Werner.

Han får frågan om det inte finns en risk att man hamnar ”i en fixering vid hudfärg”.

– Människor noterar utseenden och skillnader, vi noterar vilka som har mörkare hy och vilka som har ljusare. Det är inget problematiskt med det, det är en del av vår perception. Det är först när vi knyter det till föreställningar om exempelvis förmågor eller intelligens som det blir problematiskt.

Sedan tidigare har Karlstads universitet haft en kurs i kritiska rasstudier.

Läs mer: Hübinette om kritisk rasteori: ”Man kan jämföra det med genusforskning”

Läs även: Professor sågar universitetens ”kritiska vithetsstudier”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag