Kronan stärks mot euron och dollarn

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 21 nov 2023 2023-11-21
E-post 0

Den svenska kronan stärks mot både euron och dollarn inför torsdagens räntebesked från riksbanken, rapporterar TT.

Sedan september månads historiska bottennapp mot euron har kronan ökat med 4,5 procent till kursen 11:42 kronor per euro. Mot dollarn har kronan ökat med nästan 7 procent till kursen 10:42 kronor per dollar.

Dollarn försvagas även mot andra valutor, som euron och ledande asiatiska valutor, och enligt storbanken SEB:s ekonomer handlar det om en ökad riskaptit globalt.

När det gäller riksbankens räntebesked är expertisen splittrad. Flera tunga bedömare tror på ytterligare en räntehöjning, medan SEB-ekonomerna räknar med att Riksbanken tar paus i höjningarna.

”Vi tror att ett besked om oförändrad ränta kommer att kombineras med fortsatt risk för ytterligare höjning i Riksbankens räntebana samt utökade obligationsförsäljningar. Ett sådant besked behöver inte nödvändigtvis vara dåliga nyheter för kronan”, skriver SEB-ekonomen Elisabet Kopelman i ett morgonbrev till bankens kunder.

Läs även: Inflationen sjunker mer än väntat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag