Krossade gängen – vinner storseger i presidentval

Bild: Casa Presidencial El Salvador/CCO
  • Måndag 5 feb 2024 2024-02-05
E-post

El Salvadors president Nayib Bukele vinner en jordskredsseger i söndagens presidentval, rapporterar Reuters. På söndag kväll uppgav Bukele att han vunnit valet med över 85 procent av rösterna, medan det preliminära valresultatet när 31 procent av rösterna räknats visade en seger med 83 procent.

Bukeles parti Nuevas Ideas väntas dessutom vinna de flesta parlamentets 60 platser, vilket ger Bukele ett järngrepp om det centralamerikanska landet.

– Oppositonen har pulveriserats, sade Bukele i sitt segertal från Nationalpalatsets balkong.

– El Salvador gick från det mest otrygga landet till det tryggaste. Vänta bara tills ni får se vad vi ska göra de kommande fem åren, sade han vidare.

Nayib Bukele tillträdde som El Salvadors 43:e president i juni 2019, och har under sin mandatperiod lyckas sänka mordstatistiken i landet från bland de högsta i världen till den lägsta på kontinenten genom att fängsla tusentals misstänkta gängmedlemmar under nödlagar mot brottsligheten.

Nödlagarna upphävde ett antal tidigare grundlagsskyddade friheter och har fått kritik från intellektuella och internationellt.

Men de har uppskattats av landets befolkning, av vilka 92 procent stödde åtgärderna enligt en opinionsmätning i maj förra året.

– Jag känner mig lugnare, jag kan gå på promenader. Jag går på promenader varje natt med mina små barn. Förut tog jag dem inte ens ut, säger sade mekanikern Manuel, 45, till Reuters i februari förra året.

Läs även: Det lilla landet som toksänker mordstatistiken

Läs även: 365 dagar utan mord i El Salvador

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag