Kulturministerns mångfaldslista granskad – Kraftig slagsida åt personer med vänstersympatier

Rebecca Uvell (t.h) har granskat Rättviseförmedlingens lista (t.v). Foto: Pressbild / Rattviseformedlingen.se
  • Onsdag 14 okt 2015 2015-10-14
E-post 237

SVERIGE Nu har den borgerliga debattören Rebecca Uvell låtit göra en omfattande granskning av Rättviseförmedlingens kontroversiella lista på namn som lämnats över till Kulturdepartementet. Resultatet är slående – i huvudsak består den av människor med vänstersympatier.

Den borgerliga debattören Rebecca Uvell har gjort en omfattande granskning av den lista på namn som Rättviseförmedlingen har upprättat på uppdrag av Kulturdepartementet. Nyheter Idag har tidigare berättat om kritik som riktats mot listan då den ansetts vara rasistisk.

Listan består av 334 förslag på namn som kommit in till Rättviseförmedlingen via tips. Syftet är att namnen ska användas som bas vid rekryteringar och listan har överlämnats till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

”Tipsen som kommit in har vi sammanställt till en lista av personer som kan fylla stolarna runt styrelseborden och i insynsråden. Nu delar vi med oss av listan så att ännu fler sammanhang kan göra det samma”, står att läsa på Rättviseförmedlingens hemsida.

Granskning avslöjar: Slagsida åt människor med vänstersympatier

Nu växer kritiken ytterligare mot den kontroversiella listan på namn efter att Uvell presenterat en unik granskning som hon själv har låtit genomföra. Genom att googla namnen på de 334 personer som är med i Rättviseförmedlingens lista har Uvell tittat på vilka åsikter och värderingar de gett uttryck för i den offentliga debatten och hon finner ett mönster – det är en kraftig slagsida åt vänster.

”En annan reflektion är att det finns vissa organisationer som dominerar, förutom Rättviseförmedlingen: Popkollo, Megafonen, Alby är inte till salu och Mångkulturellt Centrum till exempel”, konstaterar Uvell på sin blogg.

Men kritiken mot Rättviseförmedlingen stannar inte där. När Uvell tittat närmare listan fann hon även att Rättviseförmedlingen plockat in namn från den egna organisationen som förslag på personer som kan fylla stolarna runt styrelsebord och insynsråd.

”En första reflektion är att alla som jobbar, har jobbat på kansliet eller i styrelsen för Rättviseförmedlingen själva finns på listan. Påpassligt nog. Åtminstone majoriteten, inlusive nuvarande VD”, skriver Uvell.

Sammanfattningsvis summerar Uvell listan för att försöka ringa in vilken typ av människor som Rättviseförmedlingen i första hand tagit med på den kontroversiella listan.

”En person, föredragningsvis kvinna och helst med utom-europeisk bakgrund som har föreläst på ABF och Mångkulturellt Centrum, pratar om vithetsnormer och genus, är feminist och mångfaldsdebattör, gärna aktivist och sympatiserar med Vänsterpartiet eller Feministiskt Initiativ. Och har uppträtt för Vänsterpartiet. Eller är fackligt aktiv i LO”.

Rättvisepartiet har tidigare hyllats av Kinberg Batra

Men det är inte bara personer med starka vänstersympatier som gillar Rättviseförmedlingens arbete. Tidigare har Nyheter Idag berättat att moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra hyllat Rättviseförmedlingen, trots att förmedlingen mötte skarp kritik för att vara fixerad vid människors ras och hudfärg.

Vi behöver alla krafter till ett mer jämställd och inkluderande samhälle. Under fem år har Rättviseförmedlingen arbetat för att synliggöra den kompetens som finns i vårt land”, förklarade då Batra i sin hyllning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag