Kungen uppmanar riksdagen till hänsyn och respekt

Bild: Sveriges riksdag
  • Tisdag 27 sep 2022 2022-09-27
E-post 1325

På tisdagen öppnade Sveriges kung Carl XVI Gustaf den svenska riksdagen, och i sitt tal tog kungen upp det allvarliga läge Sverige befinner sig i, framförallt med den pågående energikrisen som förvärrats av Rysslands invasionskrig mot Ukraina. 

– Den 11 januari 1974 var min första gång som jag öppnade riksmötet. Vårt land befann sig då i ett läge som på många sätt påminner om dagens. Vi såg ekonomisk instabilitet, stigande energipriser och hög inflation. Sverige och andra länder sattes på prov, säger kungen.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Kung Carl Gustaf konstaterade att Sverige står inför nya allvarliga prövningar och att utvecklingen är oviss.

– Tydligare än på länge upplever vi hur sammanflätade vi är med Europa och övriga världen. Och hur beroende vi är av andra länder. Ensam är inte stark.

Därefter uppmanade kungen till större hänsyn och respekt i den offentliga debatten, som präglats av hårda anklagelser under valrörelsen och regeringsbildandet.

– Sverige är ett fritt och öppet samhälle. Det ska vi vara rädda om. Med öppenhet följer också ansvar. Vi kan alla bidra till offentligt samtal, präglat av grundläggande respekt och hänsyn till varandra.

– Jag förutsätter att ni är här av en och samma anledning – att ni vill bidra till en god och trygg utveckling för Sverige.

Läs även: Hirvonens (MP) attack på Kronlid (SD) under talmansvalet: Rasist och abortmotståndare

Läs även: Hård kritik mot Andersson efter SD-attack i avgångstalet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag