Kurder rasar mot påstådda S-löftet till Erdoğan: ”En skammens dag”

Bild: President.gov.ua/CC BY 4.0 / Fanni Uusitalo | valtioneuvoston kanslia (CC BY 2.0)
  • Fredag 1 jul 2022 2022-07-01
E-post

Efter att man slutligen släppt sin blockering av Sveriges och Finlands Natoansökan hävdar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att Sverige har lovat att utlämna 73 personer som av Turkiet klassas som terrorister. Beskedet möts med vrede från flera kända svensk-kurder.

– På ett sätt är jag helt i chock, men samtidigt är jag inte förvånad. Det här är en regering som varit ganska principlös länge. Men jag är förvånad över regeringens och människors okunnighet om Turkiet som stat. Regeringen har sagt att folks oro över överenskommelsen är ogrundad, men vi har redan låtit en auktoritär regim tvinga oss att att göra en översyn av vår terrorlagstiftning. Vi har redan låtit Turkiet påverka vår lagstiftning, säger programledaren Dilan Apak, som har kurdisk bakgrund, till Aftonbladet.

Läs även: Vänstern rasar efter S kurd-svek – hotar med misstroende mot utrikesminister Linde

Debattören och journalisten Kurdo Baksi framför liknande kritik till samma tidning.

– Det känns som att det här avtalet mest skrivits av Ankara, och jag tycker att det är obehagligt att vi lyfter vapenembargot till ett krigförande land som varje dag hotar med att gå in i Syrien och ockupera kurdisk mark, säger han.

Komikern Özz Nûjen kallar avtalet för ”en skammens dag”.

Avtalet mellan den svenska, finska och turkiska regeringen har tidigare publicerats på engelska av det turkiska utrikesdepartementet. I det står det bland annat att Sverige och Finland ”skyndsamt” ska behandla Turkiets begäran om utlämningar av terrormisstänkta.

Vidare menar Erdoğan att Sverige har lovat att utlämna 73 personer som av Turkiet betraktas som terrorister, rapporterar Reuters. Avtalet kallar han för en ”diplomatisk seger” för Turkiet.

Att 73 personer ska utlämnas är inget som bekräftas av representanter för den svenska regeringen. Man understryker dock att inga svenska medborgare kommer att utlämnas till Turkiet.

– Vi jobbar alltid enligt svensk lagstiftning och enligt de internationella konventionerna och utvisar aldrig svenska medborgare, och är det heller inte så att man ägnar sig åt terrorism då behöver man inte vara orolig, säger statsminister Magdalena Andersson till SVT.

I ett mejl till Dagens Nyheter ger justitieminister Morgan Johansson liknande besked. Han skriver:

”I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte. Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen.

Det är Högsta domstolen som gör den prövningen och har vetorätt. Den ordningen ligger fast. Det finns tydligt markerat i överenskommelsen att vi följer den europeiska konventionen om utlämningar som både Sverige, Finland och Turkiet har skrivit under.”

Alla är emellertid inte lugnade över regeringens intyganden. Däribland Vänsterpartiets förre partiledare Jonas Sjöstedt.

Henrik ”Henko” Johansson – vänsterprofil och en av personerna bakom podden Haveristerna – tycker å sin sida att man inte ska ta Erdoğans utfästelser på allt för stort allvar.

Folkrättsprofessor Ove Bring säger till Sveriges Radio att kurder i Sverige inte behöver känna någon oro. Detta eftersom det enligt internationell rätt finns ett krav på dubbel straffbarhet, vilket innebär att en handling måste betraktas som en terrorhandling av både Turkiet och Sverige för att en utlämning ska kunna ske.

– Turkiska definitionen av terrorism kommer inte att klara nålsögat att också bli betraktad som en svensk definition av terrorism. Utan vi betraktar som terrorism konkreta terrorhandlingar, medan man i Turkiet har en mycket bredare syn på det där, säger han.

Läs även: Westerholm: ”En seger för Erdoğan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag