Kvinna döms för förolämpning mot kvinna i slöja

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Torsdag 29 okt 2020 2020-10-29
E-post

JÖNKÖPING En kvinna i 55-årsåldern har dömts vid Jönköpings tingsrätt för att ha förolämpat en kvinna i slöja. Kvinnan ska bland annat ha sagt att slöjan var ful, men själv nekar hon till anklagelserna.

Det var den 17 oktober i fjol som den nu dömda kvinnan klev in på ett apotek i Jönköping. Enligt målsäganden, som jobbar på apoteket iklädd slöja, ska kvinnan då ha fällt negativa kommentarer om hennes huvudbonad.

Enligt målsäganden frågade kvinnan henne ”i ett attackerande tonfall om det var hennes far eller man som hade bestämt att hon skulle bära slöja. Hon svarade att hon inte är gift och att hon själv bestämmer sin klädsel.”

Vidare ska kvinnan ha sagt ”att slöjan var ful och att hon borde förstå hur mycket vackrare hon skulle vara utan slöja”.

Kvinnan medger att hon var på apoteket den aktuella dagen. Hon noterade att målsäganden bar slöja, men hävdar att hon inte kommenterade detta eller ens pratade med målsäganden.

”Hon anser dock att bruket att bära slöja är ett sätt för en person att förhålla sig hemlighetsfull och inte visa vem man är. Hon tycker inte att det är klädsamt med slöja och är av uppfattningen att de anställda på ett apotek i Sverige inte bör bära sådana.”

Målsägandens version stöds dock av hennes arbetskamrats vittnesmål samt bilder från övervakningskameror.

”Uttalandena kan inte uppfattas annorlunda än som nedsättande och ägnade att kränka [målsägandens] självkänsla”, skriver tingsrätten och dömer kvinnan för förolämpning till dagsböter på sammanlagt 3 600 kronor.

Hon döms även till att betala 5 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

Läs även: Jomshof (SD): Låt flickor slippa den förtryckande slöjan

Läs även: Startar nätverk i riksdagen mot svenskfientlighet: ”Behövs”

Bli prenumerant

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag