Kvinnojourernas krav: Förbjud sexrobotar

Inte okej enligt kvinnojourer. Bild: Ed Emshwiller
  • Torsdag 21 feb 2019 2019-02-21
E-post 327

SVERIGE Företrädare för flera svenska kvinnojourer kräver en utredning för att förbjuda sexrobotar då man fruktar att de ska leda till ”verkligt våld mot flickor och kvinnor”. Men den vänsterliberala sexdebattören Myra Åhbeck Öhrman menar att de saknar vetenskapliga belägg för sina slutsatser i en kommentar till Nyheter Idag.

Nu kräver flera företrädare för svenska kvinnojourer att Sverige lagstiftar mot sexrobotar. I en debattartikel i Expressen skriver man att sexrobotarna ”har utseenden och attribut som är typiska för den objektifierande, sexualiserade och förnedrade kvinnan som återfinns i dagens mainstreampornografi.”

Enligt författarna ska tidigare forskning visa att ”den typ av fantasier som stimuleras av ny teknik ofta leder till verkligt våld mot flickor och kvinnor”.

Exakt vilken forskning det handlar om framgår inte av debattartikeln, som undertecknats av Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, och Olga Persson och Zandra Kanakaris, generalsekreterare respektive ordförande för Unizon.

Men slutsatsen är att man vill se ”ett förbud mot och begränsning av teknik och verksamheter som normaliserar övergrepp”.

Läs även: Kajsa Ekis Ekman petas från porrkonferens – har problem med värdegrunden

Den vänsterliberala sexdebattören Myra Åhbeck Öhrman är inte imponerad av debattartikeln och dess slutsatser.

”Precis som med opinionsbildandet mot porr så finns det inga vettiga vetenskapliga belägg för det de påstår. Att efterfråga forskning på området är en sak, men att kräva lagstiftning innan det ens forskats på säger mig att de redan bestämt sig för vad de vill att sagda forskning ska visa” skriver Öhrman till Nyheter Idag.

”Dessutom vill de ha lagstiftning för en företeelse som en ytterst liten andel av Sveriges män någonsin kommer att möta. Storm i ett moraliserande vattenglas”, fortsätter Öhrman.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag