Kvinnor i #jagärhär stöttar afghan som dömts för sexövergrepp mot 14-årig flicka

Foto: Skärmdumpar
Foto: Skärmdumpar
  • Torsdag 12 okt 2017 2017-10-12
E-post

SVERIGE Ett stort antal kvinnor i den SVT-knutna aktivistgruppen #jagärhär uttrycker sitt öppna stöd för 19-årige Arif Moradi sedan han dömts för att ha sexofredat en 14-årig flicka. Det uppmärksammar frilansjournalisten Joakim Lamotte i ett inlägg på Facebook.

Lamotte har identifierat 22 #jagärhär-aktivister som uttrycker stöd för den sexdömde afghanen. 21 av dem är kvinnor i olika åldrar. Aktivisterna har framfört stödet till Moradi på hans Facebooksida.

”Jag har aldrig träffat dig men mitt hjärta vet att du är oskyldig. Ta hand om dig. Det är de starkaste, modigaste och bästa människorna som blir utsatta för de värsta påhoppen”, skriver en av de kvinnliga aktivisterna.

”Hoppas du kan börja se framåt snart igen och känna hopp inför framtiden. Och ja, du är en riktig feminist. Den bästa sorten!” skriver en annan.

Kommentarerna har skrivits under ett inlägg där Arif Moradi kommenterade gårdagens dom och hävdade att han är oskyldig. Moradi har nu tagit bort sin sida på Facebook.

#jagärhär är en aktivistgrupp som påstår sig vilja motverka näthat och som prisats och belönats ekonomiskt av bland annat Socialdemokraterna för sitt arbete. Gruppen har från borgerligt håll kritiserats för sina arbetsmetoder och anklagats för att försöka tysta journalister.

Lamotte, som bland annat arbetat på SVT Debatt, Uppdrag Granskning och Göteborgs-Posten, uppger att han är en av dem som #jagärhär-aktivisterna försökt sätta stopp för genom riktade massanmälnings­kampanjer.

Bortsett från de kvinnor som kan knytas till #jagärhär är det ett flertal andra som även de visar Moradi sitt stöd, något som Katerina Janouch uppmärksammar.

”Jo du, små flickor med långa ögonfransar kan ställa till ett helvete för grabbar, män. Lite gråt och tandagnissel brukar ju hjälpa i alla lägen för tjejer, fy faaan vilka ynkliga människor, jag spyyyr”, skriver en av kvinnorna.

”Som man sår får man skörda .en falsk anklagelse komer slå tillbaka i någon form på den som ljugit”, skriver en annan kvinna.

Många av aktivisterna tycks övertygade om att den 14-åriga flickan ljuger och hittat på de övergrepp som Arif Moradi dömts för att ha utsatt henne för.

Se även:
Talesman för ensamkommande döms för att ha sexofredat 14-årig flicka på konfirmandläger – nu utsätts han för näthat

jagarhar-4

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag