Kvotflyktingar på väg till Sverige – ”från framför allt Mellanöstern”

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Onsdag 15 jul 2020 2020-07-15
E-post 10030

SVERIGE På grund av reserestriktionerna under coronakrisen har kvotflyktingar inte kunnat ta sig till Sverige på flera månader. Nu rapporterar Sveriges Radio att mottagandet kommer igång igen.

– Migrationsverket har beslutat att försiktigt återuppta det arbete som vi ställde in tidigare i våras. I begränsad uppstart kommer ett antal kvotflyktingar att börja överföras till Sverige igen och komma hit till svenska kommuner, säger Oskar Ekblad, ansvarig chef på Migrationsverket, till radion.

Kvotflyktingar är sådana som har valts ut av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. I Sverige får de permanenta uppehållstillstånd.

Av de 5 000 kvotflyktingar som Sverige har åtagit sig att ta emot under året har bara drygt 1 300 kommit hittills. Reserestriktioner och inställda flyg under coronapandemin har stoppat mottagandet tillfälligt.

– Flyktingarna var tvungna att bli kvar där de fanns för tillfället. Efter omfattande konsultationer med Folkhälsomyndigheten och i samråd med ett antal kommuner där smittspridningen är som lägst börjar vi nu i augusti med ett 20-tal personer, säger Oskar Ekblad.

– De kommer att komma från framför allt Mellanöstern. Det rör sig om syrier som finns i Egypten till exempel, och andra personer som har väntat ganska länge på att få skydd och komma till Sverige.

Läs även: Ökning av asylsökande till Europa 2019 – väntas fortsätta

Läs även: Ett nytt Alingsås på ett halvår – så många har fått medborgarskap hittills i år

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag