Kyrkoledare fördömer koranbränning: ”Yttrandefriheten ska inte kränka andra människor”

Foto: Skärmdump från Facebook
  • Fredag 18 sep 2020 2020-09-18
E-post 298

SVERIGE ”Yttrandefriheten ska inte kränka andra människor, så på något sätt måste den respekten stå över yttrandefriheten”. Det säger generalsekreteraren för Sveriges kristna råd efter att 13 framstående kyrkoledare gått ut och fördömt koranbränningarna i Sverige.

Med anledning av det danska partiet Stram kurs koranbränningar i Sverige (se ett exempel på bilden ovan) gick 13 kyrkoledare inom Sveriges kristna råd ut på söndagen med ett gemensamt uttalande.

”Vi vill utrycka vårt starka fördömande av medvetna kränkningar av människors tro. Sådana handlingar innebär ett allvarligt hot mot människors rätt till tro och religionsutövning”, skrev kyrkoledarna, däribland ärkebiskop Antje Jackelén och katolske biskopen Anders Arborelius.

”Vi uttrycker vår starka medkänsla med muslimskt troende i vårt land.”

En av undertecknarna var också generalsekreteraren för Sveriges kristna råd, Karin Wiborn. För tidningen Världen idag förklarar hon sin syn på hur yttrandefriheten förhåller sig till koranbränningar.

– Det är intressant med yttrandefrihet kontra religionsfrihet. Men yttrandefriheten ska inte kränka andra människor, så på något sätt måste den respekten stå över yttrandefriheten, säger hon.

– Man kan vara skarp mot varandra, och säga att man inte tror på Bibeln eller Koranen. Men man ska inte förlöjliga eller få människor att känna sig kränkta. Jag kan lätt sätta mig in i hur jag skulle känna om en bibel brändes. Det skulle upplevas som ett sår i mig. Och det är en handling som sträcker sig bortom det som jag tycker hör till yttrandefriheten.

På frågan om det behövs ”en strängare reglering för att öka respekten för religion” svarar hon att ”det är svårt att säga”.

Ett tydligare besked kom i förra veckan från Hussein Farah Warsame, imam i moskén i Rinkeby, som meddelade Dagens Nyheter att 15 muslimska församlingar i Stockholm vill göra ändringar i grundlagen.

– Vi vill inte att det ska vara lagligt i Sverige att bränna heliga skrifter som Koranen, Bibeln och de judiska skrifterna och att det samtidigt ska bli förbjudet att håna de olika religionerna, sade han.

Läs mer: Muslimska församlingar: Förbjud koranbränning

Läs även: Skogkär: ”Jag siar att man kommer att återinföra hädelseförbud”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag