Muslimska församlingar: Förbjud koranbränning

Foto: Skärmdump från Facebook
  • Måndag 14 sep 2020 2020-09-14
E-post 2263

RINKEBY Femton muslimska församlingar i Stockholm vill att det ska bli olagligt att bränna heliga skrifter samt att håna religioner, rapporterar Dagens Nyheter. Många boende i Rinkeby tror att det redan är olagligt att håna religioner i Sverige, enligt en restaurangägare.

– Vi vill inte att det ska vara lagligt i Sverige att bränna heliga skrifter som Koranen, Bibeln och de judiska skrifterna och att det samtidigt ska bli förbjudet att håna de olika religionerna, säger Hussein Farah Warsame, imam i moskén i Rinkeby, till Dagens Nyheter.

Läs även: Paludan har fått inreseförbud till Sverige: ”De påstår att jag utgör ett hot mot rikets säkerhet”

Samtidigt har muslimska församlingar i området manat till lugn inför det danska partiet Stram kurs aktioner mot Koranen i Rinkeby.

– Den här danska killen är här för att provocera oss och vinna uppmärksamhet, och vi ska inte ge honom det han vill ha, säger Warsame till Dagens Nyheter.

Det har också varit lugnt i Rinkeby och andra förorter vid Järvafältet, trots att Stram kurs genomfört flera koranbränningar och andra aktioner mot Koranen.

Yusuf Abdalla, restaurangägare i Rinkeby, säger till Dagens Nyheter att han och andra Rinkebybor inte visste om att det är lagligt att bränna Koranen och andra religiösa skrifter i Sverige.

– Nej, jag visste inte det. Vi trodde att det var olagligt i Sverige att bränna Koranen och andra religiösa skrifter. Nittio procent av alla som bor här tror det, säger Abdalla till DN.

Läs även: Koran brändes i Rinkeby – utreds som hets mot folkgrupp

Fast det är tillåtet i Sverige att bränna sina egna böcker eftersökts Stram kurs-medlemmarna av polis. Anledningen är att de utreds för hets mot folkgrupp, sade Polisens presstalesperson Ola Österling tidigare till Nyheter Idag

– Vi har noterat att filmen ligger på sociala medier och polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp som ska utredas. Framför allt om det är det, vilket inte är klart ännu, men vi håller på och gör en bedömning om det kan tolkas som hets mot folkgrupp, säger Österling.

Varför just hets mot folkgrupp?

– Lagtexten säger ”en anledning att anta”, och det är väldigt, väldigt lågt ställda krav för hur vi ska brottsrubricera. Sedan blir det en fråga för åklagaren att ta ställning till. Men i anmälan, där brottsrubriceringen är väldigt preliminär, där står det hets mot folkgrupp.

Läs även: Polisen nekar tillstånd för koranbränningar i Stockholm: ”Allvarliga hot mot allmän ordning”

Borde det bli olagligt att håna religioner i Sverige?
7014 röster (se resultat)
Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag