L och MP under spärren i Aftonbladet/Demoskop

Stenevi (MP) och Pehrson (L). Bild: riksdagen.se / Pressbild Liberalerna
  • Torsdag 9 feb 2023 2023-02-09
E-post

Socialdemokraterna ökar och Sverigedemokraterna tappar i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop. Samtidigt har Miljöpartiet och Liberalerna parkerat en bit under riksdagsspärren i Demoskops mätningar.

Socialdemokraterna fortsätter öka i opinionsmätningarna, nu i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop där partiet ökar med 1,3 procentenheter och får 34 procent, partiets bästa resultat i Demoskop sedan februari 2014.

”Det är inte troligt att Socialdemokraterna når den nya, högre nivån på grund av egna meriter. Snarare surfar de, åtminstone än så länge, på vågen av missnöje med regeringens brutna vallöften” skriver Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin.

Samtidigt tappar Sverigedemokraterna 1,2 procentenheter och får i och med det 18,6 procent. Det är ett rejält tapp från partiets valresultat på 20,5 procent. Moderaterna gör en marginell ökning upp till 21,1 procent och etablerar sig som näst största parti.

I övrigt är förändringarna små i mätningen, där Vänsterpartiet tappar 0,9 procentenheter och Centerpartiet tappar 0,5.

Läget är emellertid bekymmersamt för Miljöpartiet och Liberalerna, som båda ligger nästan en procentenhet under riksdagsspärren, med 3,2 respektive 3,1 procent. För Miljöpartiets del är dock trenden positiv, då partiet ökar med 0,8 procentenheter.

Aftonbladet demoskops mätning i februari

 Undersökningen omfattar 2 103 intervjuer under perioden 27 januari–6 februari 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 34 (+1,3)

Moderaterna 21,1 (+0,3)

Sverigedemokraterna 18,6 (-1,2)

Vänsterpartiet 7,9 (-0,9)

Centerpartiet 5,5 (-0,5)

Kristdemokraterna 4,0 (-0,2)

Miljöpartiet 3,2 (+0,8)

Liberalerna 3,1 (-0,3)

Läs även: Massflykt från MP efter valet – tappar mer än hälften av stödet enligt Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag