Massflykt från MP efter valet – tappar mer än hälften av stödet enligt Aftonbladet/Demoskop

Bild: Skärmdump riksdagen.se
  • Tisdag 10 jan 2023 2023-01-10
E-post 1181

Väljarna flyr från Miljöpartiet i stora skaror. Enligt Aftonbladet/Demoskops senaste mätning har mer än varannan väljare övergett partiet sedan valet och stödet är nu det lägsta i mätningens historia.

Aftonbladets Lena Mellin skriver att det i höstens val var många socialdemokrater som taktikröstade på MP för att de ville se Magdalena Andersson som statsminister.

”En av dem som avslöjade att han skulle göra så, och då kanske inspirerade andra, var författaren och kolumnisten Jan Guillou”, skriver Mellin.

Läs även: S-profiler uppmanar att stödrösta på MP

I valet fick partiet 5,1 procent av rösterna vilket var ett bättre resultat än man fick 2018 (4,4 procent). Detta trots kräftgången i opinionsmätningarna innan valet.

Men framgången tycks ha varit kortlivad och i årets första mätning från Aftonbladet/Demoskop får MP ynka 2,4 procent av väljarstödet – nästan 53 procent mindre än valresultatet.

”Raset för de gröna är alltså en katastrof för partiet men däremot inte särskilt förvånande. Trots en tilltagande klimatkris har partiet inte lyckats ta någon plats efter valet”, skriver Mellin.

Utöver MP hamnar även L under riksdagsspärren i mätningen med 3,4 procent av stödet. Deras minskning är emellertid inte lika dramatisk.

Även S, som gått starkt framåt i flera opinionsmätningar efter riksdagsvalet, backar något jämfört med tidigare mätning till 32,7 procent av väljarstödet.

Noterbart är att samtliga riksdagspartier utom två minskar jämfört med den förra månadens mätning. Det är M som går blygsamt framåt med 0,3 procentenheter och SD som går starkt framåt med 2,2.

Sverigedemokraternas resultat är emellertid fortfarande något sämre än valresultatet på 20,5 procent.

Trots Miljöpartiets katastrofsiffror är det fördel rödgröna blocket i Aftonbladet/Demoskops mätning.

Aftonbladet demoskops mätning i januari

Skillnad sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 32,7 (-0,6)

Moderaterna 20,8 (+0,3)

Sverigedemokraterna 19,8 (+2,2)

Vänsterpartiet 8,8 (-0,1)

Centerpartiet 6,0 (-0,1)

Kristdemokraterna 4,2 (-0,6)

Liberalerna 3,4 (-0,8)

Miljöpartiet 2,4 (-1,1)

Övriga partier 1,9 (+0,7)

Läs även: SD-flopp i Aftonbladet/Demoskop

Läs även: Rödgrön ledning när S tok-ökar i Sentio – M tappar stort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag