L över spärren i Aftonbladet/Demoskop – blågul seger inom räckhåll

Johan Pehrson (L). Foto: Pressbild L
  • Fredag 10 jun 2022 2022-06-10
E-post 203

I ytterligare en mätning ser Liberalerna ut att lyfta i opinionen. Den här gången är det i Aftonbladet/Demoskop som man kammar hem 4,2 procent av väljarstödet och därmed hamnar över riksdagsspärren för första gången på två år. Samtidigt kryper också Miljöpartiet allt närmare fyra procent vilket gör det hela till ett tajt race mellan blocken.

– Det är jätteroligt och visar väl att många människor lyssnar extra mycket nu när det närmar sig val. Man känner att nu är det dags att ställa sig frågan ska vi byta regering och vilken tyngdpunkt ska den ha och då har vi ett erbjudande som några fler nu uppenbart gillar och det är jag jätteglad för, säger partiledaren Johan Pehrson (L) till Aftonbladet om siffrorna.

Läs även: L närmar sig riksdagsspärren i SVT/Novus – S tappar

Demoskops Karin Nelsson menar att ökningen är tydligt kopplad till partiledarbytet då Pehrson tog över efter Nyamko Sabuni i april.

– Från den 6 april till nu så har Liberalerna ökat med 1,8 procentenheter. Det är en klar ökning som vi ser är tydligt kopplad till att Johan Pehrson valdes till ny partiledare för Liberalerna när vi läser hur väljarna själva motiverar sitt val av parti, säger Karin Nelsson.

Om resultatet skulle stå sig till valdagen innebär det en blågul majoritet i riksdagen. Detta eftersom MP alltjämt hamnar under spärren.

För blågula väljare finns dock orosmoln på himlen. Även MP ökar nämligen från 3,0 procent av stödet till 3,9. Skulle de krypa över fyraprocentsspärren innebär det en rödgrön majoritet på 50,1 procent av rösterna mot de blågulas 48,9.

Aftonbladet/Demoskops mätning i juni

Undersökningen omfattar 2 125 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning mellan 31 maj och 9 juni. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna: 30,9 (- 0,3)

Moderaterna: 22,1 (- 0,8)

Sverigedemokraterna: 16,9  (0)

Centerpartiet: 7,7 (- 0,2)

Vänsterpartiet: 7,6 (+ 0,3)

Kristdemokraterna: 5,7 (- 0,7)

Liberalerna: 4,2 (+ 1,3)

Miljöpartiet: 3,9 (+ 0,9)

Övriga partier: 1,0 (- 0,5)

Läs även: KD tokrusar i Sentio – går om V

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag