L-politiker: Stoppa vindkraften – utred de skadliga effekterna

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 3 feb 2022 2022-02-03
E-post 633

SVERIGE Vindkraftsutbyggnaden bör stoppas under två år för att utreda vindkraftens skadliga effekter. Det skriver Reidar Svedahl (L), kommunalråd i Norrköping, och riksdagskandidaten Lotta Gröning (L) på Expressens debattsida.

”Det är hög tid att granska vindkraften. Regeringen storsatsar på en utbyggnad men blundar för konsekvenserna”, skriver undertecknarna som menar att vindkraftsanläggningar ”raserar livsmiljön för allting i dess närhet”.

”Varje dag kontaktas vi av människor på Sveriges landsbygd som gråter, som är uppgivna och ledsna, tyvärr även sjuka. Vissa tvingas stänga sina företag medan andra ser värden på sin egendom halveras. Nattsömnen förstörs av blinkande lampor och ljud. Fridlysta fåglar hackas i bitar, miljardtals insekter som är en förutsättning för naturens mångfald försvinner och det finns exempel på hundar som vägrar gå ut”, skriver L-profilerna.

”Enorma ytor vacker natur i vårt land förstörs för åratal framåt. Områden blir farliga och oattraktiva att bo i eller besöka. Konflikterna om vindkraften är stora, striden står mellan ansvariga politiker i kommuner och deras medborgare. Men det är regeringen som är ytterst ansvarig och gått ut med kungörelse att vindkraft ska byggas.”

Svedahl och Gröning vill att ”vindkraftsutbyggnaden stoppas under två år för att utreda vilken påverkan och vilka risker människor utsätts för”.

”Människors hälsa måste prioriteras. Våra sjukhus, skolor, arbetsplatser och hem måste ha el och värme varje dag oavsett väderförhållanden.”

Läs även: Söderhamn nobbar kustnära vindkraft – Tovatt (MP) besviken

Läs även: Vindkraft kan få betalt för att bromsa produktion vid blåst

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag