L vill bygga kärnkraft på Gotland

Bild: Bene Riobó/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 30 jun 2022 2022-06-30
E-post 153

Liberalerna vill undanröja de juridiska hinder som gör att man inte kan bygga kärnkraft på andra platser än där kärnkraftverk redan finns. I ett pressmeddelande föreslår partiet att man bygger små modulära kärnkraftverk på bland annat Gotland.

– Verkligheten har kommit ikapp. Efter 20 år av en naiv energipolitik måste det bli enklare att bygga ny kärnkraft i hela Sverige för att klara energibehovet. Nu vill Liberalerna ta bort de-factoförbudet mot kärnkraft, säger Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna.

Partiet skriver att man vill ha en lagändring som gör att man kan bygga ny kärnkraft på fler platser än vad som är tillåtet idag, att man tar bort den nuvarande begränsningen på endast tio kärnkraftsreaktorer i kommersiell drift, samt föreslår 14 platser i Sverige där nya, små modulära reaktorer kan byggas.

De platser som föreslås är Barsebäck, Borfjorden, Forsmark, Ringhals, Simpevarp, Stenungsund, Sternö-Sillerudshamnen, Gotland, Marviken, Oxelösund, Södra Värmland, Norrlandskusten, Boden-Luleå och området kring Kiruna.

– Det är platser som passer särskilt bra för möta framtidens efterfrågan och lägger grunden för lägre elpriser, klimatomställning och ny industrialisering av hela vårt land, säger Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna.

Läs även: M vill satsa 400 miljarder på ny kärnkraft – ska räcka till 10 nya reaktorer

Läs även: Ukraina erbjuder Tyskland kärnkraftsel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag