Läckt polisdokument: Risk för allvarlig oro vid Brexit utan avtal – militär kan kallas in

Bild från upploppen i London 2011. Foto: Stuart Grout/Wikimedia Commons
  • Söndag 16 sep 2018 2018-09-16
E-post 53

STORBRITANNIEN Ett internt dokument från den brittiska polisen visar att man förbereder sig på allvarliga oroligheter om det blir ett Brexit utan avtal den 29 mars. Men både polisen och inrikesminister Sajid Javid försäkrar att allmänheten inte behöver känna någon oro.

Polisen i Storbritannien förbereder sig på oroligheter på grund av stigande priser efter Brexit, enligt ett internt dokument från Polisens nationella koordineringscentrum som läckt till Sunday Times. Sky News skriver att dokumentet även ser det som en reell möjlighet att militären kallas in för att skapa ordning.

Dokumentet fokuserar på hur polisen ska hantera eventuella följder av att Storbritannien lämnar EU, och föreslår bland annat att polisens rätt till ledighet ställs in runt den 29 mars 2019 då landets utträde planeras.

Polis och inrikesminister tonar ned

Polisens operationschef Charlie Hall ville emellertid tona ned dokumentets betydelse.

– Polisen förbereder sig för alla scenarion som kan komma att kräva polisingripande om det blir ett Brexit utan avtal sade Hall till Sunday Times.

– I det här läget har vi inga underrättelser om att kriminalitet eller oro ska öka, tillade Hall.

Läs även: Storbritannien inleder Brexit-processen: ”De bästa dagarna ligger framför oss”

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid instämde i att den brittiska allmänheten inte hade någon anledning till oro.

– Jag förväntar mig inte ett Brexit utan avtal, men vi måste förbereda oss på alla eventualiteter och det är alldeles korrekt. Jag kommer inte gå in på vad situationen är eller inte är men man det är rätt att säga att vi förbereder oss på alla eventualiteter, sade Javid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag