Lägenheter obeboeliga efter att ha hyrts ut till Migrationsverket

Foto: Björn Bjarnesjö
  • Tisdag 28 sep 2021 2021-09-28
E-post

STORFORS 23 lägenheter i värmländska Storfors är i så dåligt skick att de är obeboeliga efter att ha hyrts ut till Migrationsverket. Detta enligt stiftelsen som äger lägenheterna.
– Aldrig i livet att Migrationsverket kommer tillbaka till Storfors om de inte hjälper oss, säger Hans Jildesten.

Hans Jildesten (S) är kommunalråd i Storfors kommun och ordförande i Stiftelsen Björkåsen, som äger de 23 lägenheterna som har hyrts ut till Migrationsverket. Han berättar för P4 Värmland att de var i gott skick från början men att de nu är obeboeliga efter att ha hyrts ut i närmare 20 år.

– De ser rent ut sagt bedrövliga ut, säger Jildesten till P4.

– Jag tycker egentligen att det är väldigt skamligt att de lämnar det på det här viset.

Nyheter Idag har pratat med Hans Jildesten som beskriver skadeläget.

– Det är stora hål i golvmattor. På en del lägenheter är det parkett som är borta. Toaletterna är skadade. De har rökt inne i alla lägenheterna. Spisarna är förstörda. Köken i stort är riktigt nergångna, säger han.

– Så det innebär att vi måste byta alla golvskikt, väggar, tak. Sanera mot rökdoft. Vi måste göra om för vattenskador och annat. Det är ju så att många utav Migrationsverkets kunder har använt ganska mycket vatten i duschar och liknande, och det skadar ju naturligtvis saker och ting runt omkring.

Jildesten beräknar att det kommer att kosta runt 300 000–500 000 kronor att totalrenovera varje lägenhet, och han tycker att myndigheten ska ersätta stiftelsen för kostnaderna.

– Aldrig i livet att Migrationsverket kommer tillbaka till Storfors om de inte hjälper oss, i varje fall delvis. Normalt slitage kan man alltid diskutera, men vi bör diskutera så att vi får en rejäl ersättning för det här, säger han till P4 Värmland.

Till Nyheter Idag säger han att Migrationsverket har gett avslag på ansökan om ersättning. I ett mejl till P4 Värmland skriver Migrationsverket däremot att stiftelsen måste skicka in ett ersättningsanspråk innan myndigheten kan avgöra om man ska betala eller inte.

Läs även: Migrationsverket krävs på 220 miljoner för förstörda bostäder

Läs även: Migrationsverkets lägenheter förstördes – Hedemora kommun får stå för renoveringskostnaderna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag