Migrationsverkets lägenheter förstördes – Hedemora kommun får stå för renoveringskostnaderna

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 12 aug 2021 2021-08-12
E-post

Efter att i fler år ha hyrt 58 bostäder av Hedemora kommun lämnar Migrationsverket efter sig lägenheter med stora renoveringsbehov –  som kommunens bolag måste stå för. Totalt handlar det om kostnader på mellan 8-10 miljoner kronor.
– Det är lätt att vara efterklok och säga att vi skulle ställt hårdare krav, säger bolagets vd, Erik Kristiansson till SVT.

Migrationsverket har över en längre tid hyrt 58 lägenheter av Hedemora kommun. När hyresavtalet löper ut den sista augusti står kommunens fastighetsbolag med stora renoveringskostnader, rapporterar SVT.

– Grovt räknat så kommer det kosta mellan 8-10 miljoner kronor, så vi ska ut med mycket pengar, säger bolagets vd, Erik Kristiansson till SVT.

LÄS ÄVEN: Miljardkrav på Migrationsverket för slitage på asylboenden

Enligt Kristiansson har lägenheterna slitits ut av den stora omsättningen av boende i dem. Under avtalsperioden har Migrationsverket inte underhållit lägenheterna mer än de varit tvungna till enligt avtalet. Det innebär att de inte lämnat exempelvis fuktskador efter sig, men däremot slitage på tapeter och mattor.

– Det är lätt att vara efterklok och säga att vi skulle ställt hårdare krav och att vi skulle renovera under tiden, men det har vi inte gjort, säger Kristiansson.

LÄS ÄVEN: Hotell kräver Migrationsverket på miljonersättning för förstörda rum

Lägenheterna är utspridda på tre orter i kommunen, varav 38 i Långshyttan där lägenheterna är särskilt eftersatta.

Enligt Kristiansson kan lägenheterna i Långshyttan bli svåra att få uthyrda efter att Migrationsverket lämnar dem. Om lägenheterna står tomma en längre tid riskerar kostnaderna öka för bolagets övriga hyresgäster.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket krävs på 190 miljoner: ”Ingår inte i någon hyra att man ska få slå sönder och stjäla saker”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag