Lagrådet starkt kritiska till regeringens förslag om ensamkommande

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Onsdag 28 mar 2018 2018-03-28
E-post 86

SVERIGE Lagrådet riktar skarp kritik mot regeringens nya förslag om att låta uppemot 9000 ensamkommande få en ny chans till uppehållstillstånd. Regeringens förslag innebär bland annat att ensamkommandes krav på identifikation ska sänkas.

Regeringen tillkännagav den 19 mars att de kommer presentera en ändring i lagstiftningen för att möjliggöra så att fler ensamkommande från bland annat Afghanistan kan få stanna i Sverige. Nu går Lagrådet ut och sågar regeringens förslag och menar att gränsen är nådd gällande vad man kan göra via lagstiftning, uppger TT.

Regeringens förslag är att ensamkommandes krav på identifikation ska sänkas samt att ungefär 9000 personer ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd.

LÄS ÄVEN: Sänkta krav för ensamkommande: behöver inte identifiera sig fullt ut för uppehållstillstånd

Lagrådet ”anser att gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

De nya reglerna ska vara mycket svåra att överblicka enligt lagrådet och bör ifrågasättas rent principiellt. Gränsdragningen i förslaget blir också starkt ifrågasatt. Nya lagen gäller endast de vars ansökan registrerades hos Migrationsverket innan den 24 november 2015.

”Vilka möjligheterna är till uppehållstillstånd beror alltså inte på den enskildes förhållanden, utan på Migrationsverkets agerande. Det kan starkt ifrågasättas om detta är en objektivt godtagbar princip”, skriver Lagrådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag