Sänkta krav för ensamkommande: behöver inte identifiera sig fullt ut för uppehållstillstånd

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 19 mar 2018 2018-03-19
E-post 1500

STOCKHOLM Regeringen överlämnar en lagrådsremiss till Lagrådet där det föreslås att ensamkommande inte ska behöva klara kraven för identifiering för att få uppehållstillstånd. Lagändringarna innebär även att ensamkommande kan få börja studera på deltid för att klara kraven för uppehållstillstånd.

Under måndagen den 19 mars tillkännager regeringen att ensamkommande som kom till Sverige under 2015 ska få en ny chans att få stanna i Sverige. Regeringen överlämnade en lagrådsremiss till Lagrådet där det föreslås att kraven på att ensamkommande ska identifiera sig ska sänkas, uppger SVT Nyheter.

”För att förslaget ska få avsedd effekt föreslås i lagrådsremissen att ett sådant uppehållstillstånd ska få beviljas även om utlänningen inte kunnat nå upp till kravet på att göra sin identitet sannolik”, står det i ett pressmeddelande.

Tidigare har den som beviljats uppehållstillstånd varit tvungen att studera på gymnasiennivå på heltid och klara de identifieringskrav som existerar.

Ensamkommande ska även ges möjligheten att få stanna i Sverige även om de bara utför studier på deltid. Ungefär 9000 personer kan komma att omfattas av de nya lagändringarna och det föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Det är inte den första lagändringen som regeringen föreslår för att underlätta ensamkommandes uppehållstillstånd. Under november 2017 enades regeringen om att de flesta ensamkommande från Afghanistan ska få stanna i Sverige.

LÄS ÄVEN: Regeringen överens – De flesta ensamkommande afghaner ska få stanna i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag