Läkare: Coronaviruset kan ha spridits under fredagsbönen

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 mar 2020 2020-03-24
E-post 1110

STOCKHOLM Coronaviruset kan ha spridits på en fredagsbön för några veckor sedan. Det säger en läkare i Stockholm till Expressen. Samtidigt uppdagas det att en hög andel av de som har dött i Stockholmsområdet är svensksomalier.

SVT rapporterade på måndagskvällen att minst sex av de 15 som dött av coronaviruset i Stockholms län är svensksomalier, de flesta från Järvaområdet. Detta enligt uppgifter från svensksomaliska läkarföreningen.

Jihan Mohamed, som är styrelseledamot i föreningen, förklarar att många svensksomalier har levt som vanligt då informationen inte nått ut till dem. Dessutom är det viktigt i deras kultur att besöka och umgås med den som är sjuk.

Expressen har pratat med anställda på ett sjukhus i Stockholm, och de uppger att en hög andel av patienterna på vård- och intensivvårdsavdelningarna är utrikesfödda.

– Det har varit flera svårt sjuka från samma område i Spånga, de jag har träffat därifrån har haft utländskt ursprung. Så det kan säkert stämma att det är många somalier, säger en läkare som jobbar med coronasmittade patienter.

Läkaren har hört men inte fått bekräftat att viruset kan ha spridits på en fredagsbön som ägde rum för ett antal veckor sedan.

– Men om man ska spekulera så är detta en mycket dålig utveckling. De lever nära, även när de är sjuka, säger läkaren.

– Det är vanligare att flera generationer lever tillsammans i lägenheter, vilket gjort de äldre mer utsatta för risken att smittas. Dessutom är rökning vanligare och allmänhälsan ofta sämre än bland äldre infödda svenskar, säger en annan läkare som Expressen talat med.

Läs även: Han varnar om invandring och corona: ”Massa människor går under radarn”

Läs även: Volvo permitterar med hjälp av skattemedel – vill dela ut miljarder till aktieägare

Stöd Nyheter Idag

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag