Volvo permitterar med hjälp av skattemedel – vill dela ut miljarder till aktieägare

Bild: Claes Hillén/CC BY 3.0
  • Tisdag 24 mar 2020 2020-03-24
E-post 1322

Samtidigt som Volvo permitterar anställda på grund av coronakrisen med hjälp av skattemedel föreslår styrelsen en utdelning till aktieägarna på 9,5 miljarder kronor.

Volvo permitterar 20 000 anställda på grund av coronakrisen med hjälp av skattemedel. Det anställda som permitteras får behålla 92,5 procent av lönen, och staten står för 75 procent av kostnaden.

Samtidigt föreslår styrelsen att man ska dela ut miljardbelopp till aktieägarna, rapporterar ETC.

Läs även: Magdalena Andersson: Därför tar inte staten hela kostnaden för korttidspermitteringarna

Beslut om utdelningen ska tas på årsstämman den 8 april, och innebär en utdelning på 5,5 kronor per aktie. Ett förslag om en ännu högre utdelning, på 7,5 kronor per aktie, har emellertid dragits tillbaka på grund av att affärsläget ändrats.

– De har reviderat sitt förslag och det blir ingen extra utdelning. Beslut tas på bolagsstämman, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, till ETC.

Läs även: Öppet brev till Stefan Löfven: Ta beslut om ett riktigt stödpaket eller avgå

Mikael Sällström, ordförande för Volvos verkstadsklubb inom IF Metall, säger till ETC att det är positivt att man stryker extra-utdelningen.

– Huruvida ordinarie utdelningen ska slopas är svårare att avgöra, säger Sällström.

På Twitter får Volvos planerade utdelning kritik från något oväntat håll när Svenska Dagbladets krönikör Ivar Arpi skriver att ”om något skulle få mig att bli socialist, är det sånt här”.

Läs även: Tredje AP-fondens VD varnar för corona-depression: ”Arbetslöshet på 20 – 40 procent”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag