Lambertz kräver ersättning – mat blev gammal när han satt frihetsberövad

Göran Lambertz. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 2 jun 2021 2021-06-02
E-post 283

Före detta justitiekansler Göran Lambertz kräver ersättning av staten för att mat i hans kylskåp blev gammal under tiden han satt frihetsberövad misstänkt för våldtäkt, rapporterar Dagens Juridik. Lambertz har även krävt skadestånd på en miljon kronor för den publicitetsskada ha lidit genom att frihetsberövas.

Det var i mars i år som den tidigare toppjuristen, som förutom justitiekansler bland annat varit justitieråd i Högsta Domstolen, greps som misstänkt för våldtäkt.

Läs även: Utpressade män på hundratusentals kronor med hot om våldtäktsanklagelser

Enligt misstankarna skulle Lambertz ha våldtagit en ung kvinna som befann sig i ett hjälplöst tillstånd på grund av sömnbrist och berusning.

Efter nära två veckor som frihetsberövad släpptes emellertid Lambertz, och höll en presskonferens där han bland annat kallade kvinnan som anklagat honom för våldtäkt för lögnerska och bedragerska. Presskonferensen sändes av Expressen och SVT, som fick kritik och avpublicerade delar av materialet.

– Det finns de som tycker att vi är och suddar i arkiven, men nu gjorde jag bedömningen att det var uttalanden som inte skulle ha sänts, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT, till Expressen.

Även Expressens chefredaktör Klas Granström var självkritisk till att man sänt presskonferensen.

– Frågan är av stort allmänintresse och vi har rapporterat den ur alla perspektiv, och därför var denna del i nyhetsutvecklingen naturlig att bevaka. Men det gjordes uttalanden som gav en onyanserad bild och lämnades uppgifter som inte borde ha publiceras, säger Granström i sin egen tidning.

Kvinnan som anmälde Lambertz för våldtäkt hade tidigare anmält två män för samma brott. Den ena mannen fälldes i tingsrätten men friades i Hovrätten, medan utredningen av den andra mannen lades ned i brist på bevis.

Kvinnan namngav då mannen på sociala medier, vilket ledde till att han anmälde henne för förtal. Kvinnan har nyligen dömts till dagsböter och skadestånd för grovt förtal mot mannen.

Även utredningen mot Lambertz har lagts ned, och Lambertz har tillerkänts 18 000 kronor i ersättning för den tid han satt frihetsberövad.

Lambertz har emellertid krävt skadestånd av staten på en miljon kronor på grund av att han lidit ”avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar”, en skada som Lambertz menar blev större på grund av tjänstefel i utredningen.

Staten har avslagit Lambertz begäran om skadestånd, och tänker inte heller ersätta Lambertz för den mat som passerat bäst före-datum under tiden han satt frihetsberövad. Detta då kostnaden för maten uppstod innan frihetsberövandet, skriver Dagens Juridik.

Staten kommer inte heller ersätta Lambertz för de resor och hotellvistelser hans partner bekostat på grund av hans frihetsberövande. När det gäller kravet på en miljon kronor menar Justitiekanslern att den straffbara nivån av tjänstefel ligger betydligt högre än vad Lambertz åberopar.

Läs även: Utredning friar Urban Ahlin (S) från anklagelser om sexuella trakasserier – avgörande uppgifter kan inte bekräftas

Läs även: Komiker hängde ut dömd våldsbrottsling – döms själv för förtal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag