Lamotte om SVT: ”Svårt att veta om man satt på en kongress hos MP och V eller deltog i ett redaktionsmöte”

Journalisten Joakim Lamotte. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 jul 2018 2018-07-11
E-post 611

SVERIGE Joakim Lamotte har tröttnat på påståendet att SVT:s journalister är neutrala. ”Min sammantagna bild efter 15 år inom public service är att överrepresentationen av vänsteråsikter är markant och beröringsskräcken påtaglig”, skriver han.

Under en paneldebatt i Almedalen hävdade Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, att SVT inte är vänstervridet trots att många tycker det. Det fick journalisten Joakim Lamotte att reagera och skrev då ett inlägg på Facebook som nu har fått över 2 000 delningar.

Idag gör Lamotte sin journalistik som oberoende men har tidigare jobbat i 15 år inom de olika public service-kanalerna. När han får frågan om SVT, SR och UR är vänstervridna har han ett givet svar:

”Nämligen att det, under min tid inom public service, ofta var svårt att veta om man satt på en kongress hos miljöpartiet och vänsterpartiet eller deltog i ett redaktionsmöte på SVT.”

Han ger flera exempel på detta, som när han jobbade för Uppdrag granskning och hans kollegor förklarade att man inte fick göra reportage ”som kan komma att gynna Sverigedemokraterna”. Vid ett annat tillfälle blev han tillsagd av en kvinna på Sveriges Radio att man måste rösta rött om man vill vara en del av gemenskapen.

Tabu mot invandringskritik

”Detta är bara några exempel på när jag sett hur vänsterkulturen inom public serviceföretagen påverkat innehållet i det som sänds ut. Lägg därtill att det finns en stor oro hos medarbetare inom public service att uppfattas som kritiska till invandring. Det har lett till att man valt bort att rapportera om vissa ämnen som har med migration att göra”, skriver Joakim Lamotte.

Han menar att invandring är det ämne som journalisterna har svårast för att närma sig, och grupptrycket gör att de anställda rättar in sig i ledet i rädsla för att bli utfrysta. Man vill ha god stämning på jobbet, och det är viktigare än att undersöka de bakomliggande orsakerna till exempelvis gruppvåldtäkter.

”Min sammantagna bild efter 15 år inom public service är att överrepresentationen av vänsteråsikter är markant och beröringsskräcken påtaglig”, skriver Lamotte.

Läs hela inlägget nedan:

PLUS: ”Jag skiter i de här människorna som kritiserar mig” – stor intervju med Joakim Lamotte

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag