Långhelg – då smyger regeringen ut förslag om skattehöjningar: ”Nästan komiskt”

Bild: Public Domain
  • Torsdag 26 maj 2022 2022-05-26
E-post 598

Regeringen föreslår höjd skatt på alkohol och tobak i en proposition som presenterades på torsdagen. Men många reagerar på att pressmeddelandet om skattehöjningen publicerades i början av en långhelg. 

”Alkohol- och tobaksskatterna är effektiva styrmedel för att förbättra folkhälsan och innebär samtidigt ökade skatteintäkter” skriver regeringen i pressmeddelandet, och konstaterar att ”den svenska alkoholskatten har inte justerats sedan 2017, vilket har lett till att skattesatserna har halkat efter den övriga prisutvecklingen i samhället.”

När det gäller skatten på tobak har den inte höjts sedan 2015, vilket enligt regeringen lett till att Sverige har bland de lägsta priserna på cigaretter i hela EU i förhållande till invånarnas köpkraft.

Regeringens förslag innebär att skatten på cigaretter och snus höjs med omkring 3 procent vid årsskiftet och ytterligare 1 procent den 1 januari 2024, och att skatten på öl och vin höjs med 5 procent vid årsskiftet och ytterligare 8 procent den 1 januari 2024. Regeringen föreslår även mindre skattehöjningar på e-vätskor och andra nikotinprodukter samt på sprit.

På Twitter reagerar flera opinionsbildare på att regeringen går ut med förslaget innan Kristi himmelsfärd. ”Nästan komiskt hur regeringen försöker smyga ut beslut de vet är impopulära, med förhoppning om att ingen ska märka nåt” skriver Richard Herrey (M).

Läs även: Bensin- och dieselpriserna stiger – drygt hälften utgörs av skatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag