Länsförsäkringar dumpade israelisk vapentillverkare: ”Inte kopplat till konflikten”

Bild: Länsförsäkringar AB
  • Fredag 22 dec 2023 2023-12-22
E-post 0

Länsförsäkringar nekar till att man avslutat sitt innehav i den israeliska vapentillverkaren Elbit systems Ltd på grund av påtryckningar från pro-palestinska aktivister. Istället uppger man att beslutet beror på att Elbit ”är kopplade till kontroversiella vapen” i ett pressmeddelande.

På onsdagen gick vänsterkopplade påtryckningsorganisationen skiftet, som arrangerar brev- och namninsamlingskampanjer i olika frågor, ut med ett pressmeddelande om att Länsförsäkringar bank avslutat sina investeringar i den israeliska vapentillverkaren Elbit systems Ltd.

”Vi har inte fått svar på när och varför beslutet togs, men beskedet föregicks av en mejlkampanj där över 1 800 Skiftet-aktiva mejlade VD:n” skriver Skiftets Christian Tengblad.

”Tack alla som engagerade er! Svenska banker ska inte investera i ockupation och massakrer” skriver Tengblad vidare.

I ett inlägg på plattformen X som blivit viralt hävdar användaren Marie Carlsson, som uppger att hon deltagit i kampanjen mot Länsförsäkringar, att ”vi gör skillnad”.

Inlägget fick emellertid ett stort antal kritiska svar.

I ett pressmeddelande på torsdagen uppger Länsförsäkringar att beslutet att avsluta investeringarna i Elbit Systems inte är ”kopplat till Israel/Hamas-konflikten eller påtryckningar från aktivister.”

”Elbit Systems har varit exkluderade ur våra fonder på grund av kopplingar till kontroversiella vapen. m2022 bedömdes bolaget ha upphört med den verksamheten och Länsförsäkringars fondförvaltning investerade åter i bolaget i vår globala indexfond och vissa Sparmålsfonder. Nu har flera internationella analysföretag, som ISS och Clarity, konstaterat att Elbit Systems åter är kopplade till kontroversiella vapen. Det gjorde att fondförvaltningen tagit beslutet att åter exkludera bolaget ur fonderna” förklarar Länsförsäkringar.

I ett inlägg som publicerades i mars 2022 klargjorde Länsförsäkringar sin policy angående investeringar i vapentillverkare. Där skriver man att Länsförsäkringar har ”en acceptans för försvarsindustrins existens och tillverkning, samt staters användning, av konventionella vapen och försvarsmateriel”.

Däremot investerar Länsförsäkringar inte i det man kallar för ”kontroversiella vapen” som ”klusterbomber, personminor, biologiska och kemiska vapen, inklusive vapen med vit fosfor och utarmat uran, samt kärnvapen.”

Enligt uppgift till bloggaren Cornucopia ska Elbit ha ”förvärvat en tillverkare av bombkapslar, så kallade klusterbomber”.

Läs även: Uteslöts från M – går över till MP: ”Palestinafrågan är det viktigaste för mig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag