Uteslöts från M – går över till MP: ”Palestinafrågan är det viktigaste för mig”

Bild från pro-palestinsk demonstration i Melbourne. Bild: Matt Hrkac/CC BY 2.0
  • Fredag 15 dec 2023 2023-12-15
E-post 0

Mohammad Mohammad, lokalpolitiker i Malmö, tvingades lämna Moderaterna efter att ha deltagit på den kontroversiella Palestinakonferensen i Malmö i Maj. Nu har han bytt parti till Miljöpartiet – på grund av partiets Palestinapolitik.

– Palestinafrågan är det viktigaste för mig. Allt annat, som skatter, det är bara en krona hit och en krona dit, säger Mohammad Mohammad till Dagens ETC.

Mohammad Mohammad gick med i Moderaterna 1993, och har under tre årtionden varit en aktiv lokalpolitiker i Malmö som suttit två mandatperioder i kommunfullmäktige, varit ersättare i kommunstyrelsen och ordförande i flera olika nämnder.

I slutet av maj deltog Mohammad på den Palestinakonferens i Malmö som uppmärksammats på grund av arrangören Amin Abu Rashids Hamaskopplingar, samma konferens där den socialdemokratiska riskdagsledamoten Jamal El-Haj talade trots det egna partiets avrådan.

För tidningen ETC beskriver Mohammad den kontroversiella konferensen som ”en folkfest”.

– Det var utställningar, en stor scen där de spelade musik och visade bilder och filmer. Det fanns försäljning av souvenirer, palestinasjalar, kläder och annat. Och mat, mycket mat överallt. Det var som en festival. Meningen med konferensen är att knyta an för palestinier till Nakba, och hur läget är för alla de palestinier som flytt, säger Mohammad, som hävdar att han var ovetande om Rashids kopplingar till Hamas.

– När jag kommit hem fick jag veta varför de som skulle varit där från Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte gått dit, och att socialdemokraten Jamal El-Haj kom dit mot sitt eget partis vilja. Precis som alla andra hörde jag talas om att det var någon som påstods vara kopplad till Hamas, säger han.

Till skillnad från Socialdemokraterna så agerade Moderaterna på Mohammeds medverkan på konferensen. Tre dagar efter konferensen fick Mohammed ett samtal från Håkan Fäldt, Moderaternas gruppledare i Malmö kommunfullmäktige, som sade att de fått många samtal från olika håll angående hans deltagande. 

– Jag sa att jag inte deltog som representant för partiet. Jag var där helt privat med min familj och satt inte på någon synlig plats utan långt bort från scenen. Jag lyssnade på musik, åt palestinsk mat. Men han sa bara: ”Mohammad, lämna dina politiska uppdrag direkt”. Och tre minuter senare ringde kommunalrådet Helena Nanne också upp med samma uppmaning: ”Mohammad, lämna dina politiska uppdrag.”

Enligt Mohammad sade han genast upp sig från sina uppdrag och lämnade partiet, för att skydda sitt parti från kritik. Men han hävdar också att han samtalen var hans sista kontakter med partiet, som han menar kastat ut honom ”med huvudet före”.

– Under de här 30 åren har jag inte gjort ett enda fel. Min närvaro på sammanträden under alla år har varit säkert 98-99 procent. Alla interna konflikter som luktat äckligt har jag hållit mig utanför, varit neutral, inte sagt ett ord, säger Mohammad, som är kritisk till hur han behandlats.

– Att genom tre minuters samtal kasta ut mig efter alla de här 30 åren.

Nu har Mohammad bytt parti – till Miljöpartiet. Skälet är Palestinafrågan, som är den viktigaste politiska frågan för honom.

– Allt annat, skatter hit och dit, det ärbara en krona hit och en krona dit. Det finns kanske andra frågor som folk prioriterar men för mig är det Palestina-frågan jag bryr mig om.

Skälet till partibytet är att han inte vill ”kasta bort de här 30 åren” av politiskt engagemang.

– Jag har fått så mycket erfarenhet och kontakter och vet hur politiken fungerar, så jag ville fortsätta. Men jag vill naturligvis inte till något av partierna på högersidan, speciellt inte nu eftersom de har blivit helt beroende av SD. Moderaterna är ju helt beroende av SD idag.

Att det blev just Miljöpartiet beror på att Mohammad uppfattar partiet som en mittenparti.

– Jag kände att Vänsterpartiet är lite för långt ute till vänster. Socialdemokraterna, det är lite hyckleri. Men Miljöpartiet har jag alltid betraktat som balansgång mellan höger och vänster. Och deras ordförande i Malmö, Bassem Nasr, är en god vän till mig och palestinier.

– Dessutom träffade jag Gustav Fridolin ett antal gånger när han var ung. Jag bjöd hem honom till mig. Han var fredsaktivist i Palestina och blev gripen i min hemby, Budrus.

Trots att Miljöpartiet avrådde sina medlemmar från att delta på den kontroversiella konferensen hade partiet inga problem med att Mohammad varit på plats.

– Ja, vid mitt första besök hos dem fick jag presentera mig och berätta vad som hänt. Men det var ingen som tyckte det var något problem, säger Mohammad, som menar att kritiken mot S-politikern Jamal El-Haj varit ”orättvis”.

– Det är väldigt överdrivet. Det är SD-propaganda, säger Mohammad Mohammad till ETC.

Läs även: Palestinas ambassadör: Malmökonferensen där El-Haj talade var en ”Hamaskonferens”

Läs även: El-Haj vägrar svara på frågor om Hamas – sågas av M

Läs även: El-Haj (S) polisanmäler Kärrholm (M) för förtal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag