Larmet: 12-åringar har tagit kontroll över bostadsområden

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Onsdag 10 nov 2021 2021-11-10
E-post

LUDVIKA Barn och ungdomar som kan vara så unga som 10–12 år uppges ha tagit över bostadsområden i stadsdelen Marnäs i Ludvika, rapporterar DT.
– Det är de signaler vi har fått, att de här unga personerna har tagit över bostadsområden, säger kommunens säkerhetssamordnare David Helsing.

Enligt David Helsing har kommunen och polisen fått uppgifter om att barnen stoppar andra barn och kräver inträde för att släppa in dem i områdena.

– Det här är en del i att man ser området som sitt. Sen hur man tvingas betala för att komma in skiljer sig åt, men det rör sig om både pengar och tjänster.

Helsing säger att man ännu inte har kunnat bekräfta uppgifterna, men att man tar det på stort allvar.

– Det vi vet är att det är många barn ute, även väldigt unga barn. Till och med många barn i lågstadieåldern är ute utan någon större vuxennärvaro.

Han säger att den låga vuxennärvaron gör att det saknas social kontroll.

– Det, tillsammans med att det förekommit trakasserier mot andra hyresgäster i området och skadegörelse på både skolan och på hyreshusen gör att det starkt tyder på någon form av oro i området.

Polisen jobbar nu med att kartlägga problemets omfattning. Ännu är man tidigt i processen.

– Men att det är grupperingar av olika ungdomar som kanske inte uppträder på ett bra sätt verkar stå klart, säger kommunpolisen Lars-Erik Karlsson.

Läs även: 13-åring misstänks ha skjutit man i huvudet

Läs även: Två döms för knivattack mot man som påstås ha förföljt kvinnor och barn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag