Larmet: IS-återvändare rekryterar i Malmö

Foto: Faksimil TV4 Nyheterna
  • Måndag 25 feb 2019 2019-02-25
E-post 3585

MALMÖ Återvändande medlemmar av terrororganisationen Islamiska staten har hittat grogrund för nya rekryteringar i Malmö, uppger ideella krafter i staden. Vissa hyllar terroristerna som hjältar medan andra räds deras inflytande.

Enligt Säpo har runt 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS, och 150 ska ha återvänt till Sverige. TV4 Nyheterna rapporterar att de återvändande jihadisterna rekryterar nya medlemmar i källarmoskéer runtom i Malmö.

Michael Helders, som arbetar ideellt mot våldsbejakande extremism, beskriver situationen som ”akut”.

– De kan ses på som hjältar för unga människor som befinner sig i riskzonen och radikaliseras. Det ökar oron, självklart, och skapar instabilitet. Människor är oroliga för sina barn, säger han.

TV4 Nyheterna pratar med en mamma från stadsdelen Rosengård som också jobbar ideellt för att motverka jihadisternas inflytande på de unga i trakten.

– Situationen här i Rosengård är jättedålig, säger hon och berättar hur mammor i området ber henne om råd om hur de ska hindra sina barn från att gå med i IS.

Enligt en undersökning från Försvarshögskolan har ett 20-tal medlemmar av terrorganisationen bosatt sig i Malmö och stadsdelar som Rosengård, rapporterar TV4 Nyheterna.

Läs även: Åklagare: ”Måste ges en möjlighet att komma tillbaka till det svenska samhället”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag