Larmet: Skol- och sjukvårdspersonal sprider islamistisk desinformation

Foto: Flickr
  • Onsdag 11 jan 2023 2023-01-11
E-post 144

Den svenska socialtjänsten har sedan över ett år tillbaka utsatts för en desinformationskampanj från islamister som går ut på att man grundlöst omhändertar muslimska barn på grund av deras religion. Nu larmar socialtjänsten om att desinformationen även sprids av offentliganställda, som skol- och sjukvårdspersonal, rapporterar Dagens Nyheter.

– Yrkesprofessionella sprider desinformation vitt och brett. Det gör mina medarbetare ännu mer utsatta i deras yrkesutövning, säger Hatim Abu Rweileh, enhetschef på socialförvaltningen i Östhammar, till tidningen.

Det handlar om medarbetare i skolan, hälso- och sjukvårdspersonal och tidigare anställda i socialtjänsten.

– Jag är inte säker på att de yrkesprofessionella räknar med vilka negativa konsekvenser deras ryktesspridning medför. Ofta sker det när man, utan kunskap om situationen, i affekt tar ställning för en part. På det sättet stärker man de mörka krafter som ligger bakom kampanjen från första början, säger Hatim Abu Rweileh.

Desinformationskampanjen mot den svenska socialtjänsten har spridits av islamister under 2022. Bland annat har partiet Nyans anklagat socialtjänsten för kidnappningar under sin valrörelse.

Men även Vänsterpartiet bidrog till att sprida desinformation om svensk socialtjänst under valrörelsen. Under ett tal i det särskilt utsatta området Skäggetorp i Linköping, där korankravallerna först bröt ut i påskas, påstod partiets rättspolitiska talesperson att Liberalerna vill tvångsomhänderta invandrarbarn som pratar dålig svenska.

– Vi har partier som vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska, säger hon i ett klipp från talet som spreds på nätet.

Läs även: Snecker (V) spred konspirationsteori om L: ”Vill tvångsomhänderta era tvååringar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag